Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vindkraftverk i Sundom tvingas sänka effekten

Från 2015
Uppdaterad 31.08.2015 05:47.
Testvindmöllan i Sundom i Vasa
Bildtext Merventos mölla i Sundom.
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Merventos vindkraftverk i Sundom är för bullrigt, och nu sänker man effektuttaget under tre timmar nattetid. En ny förordning kring bullret kan tvinga bolaget till ytterligare åtgärder.

Bullerkraven skärps på vindkraftverken i Finland. Det här kan leda till nya bekymmer, särskilt för de som planerar att bygga vindkraftsparker till lands. Men för de som bor i närheten av vindkraftverk kan den nya förordningen innebära en lättnad.

Jens Drud Hansen bor nära Merventos testmölla i Sundom.

Jens Drud Hansen
Bildtext Jens Drud Hansen.
Bild: Yle/Matti Tamminen

- Under vissa väderförhållanden hörs vindkraftens monotona ljud här. Ryktet säger att någon sover i köket, att de tvingas flytta dit under vissa förhållanden, säger Jens Drud Hansen.

Sänkning med 10 decibel

Den nya förordningen innebär att vindkraftverk inte får byggas så nära fast bebyggelse att bullret överstiger 45 decibel dagtid och 40 decibel nattetid.

Det är en sänkning med 10 decibel och dessutom gäller det nu även gamla bostadsområden, inte bara de nya som planeras.

- De nya kraven kan till och med omöjliggöra vindkraftsparker till lands, säger Jarmo Saaranen, vd för vindkraftsbolaget Mervento i Vasa.

Gäller främst nya kraftverk

De nya kraven gäller inte gamla kraftverk - närmare bestämt sådana som redan fått miljötillstånd eller bygglov. Därför torde förordningen inte ha särskilt stor påverkan på befintliga kraftverk. Merventos mölla i Sundom kan bli ett undantag.

- Möllan har inte något miljötillstånd, säger Christer Hangelin, miljödirektör i Vasa.

Christer Hangelin
Bildtext Christer Hangelin.
Bild: Yle/Matti Tamminen

Kommer den nya förordningen på något sätt att ändra situationen i Sundom?

- Det är en sak som vi måste undersöka och möjligen gå igenom med våra jurister, säger Hangelin.

Mervento drar ned effekten

Ifall grannarnas klagan leder till ett krav på miljötillstånd skärps också bullerkravet enligt den nya förordningen. Bullret ligger redan nu på gränsen, och Mervento meddelar nu att man skrider till åtgärder i Sundom.

- Mellan klockan tio på kvällen och klockan ett på natten så drar vi ned effekten för att minska bullret. Det gäller från första september, säger vd Jarmo Saaranen. Han menar att den nu aktuella förordningen inte kommer att kräva några ytterligare åtgärder.

"Vasa stad borde ta tag i saken"

Jens Drud Hansen är inte lika säker.

- Vasa stad har ju givetvis ett problem eftersom man har investerat så mycket pengar i bostadsområdet här i Sundom som man nu inte kan förverkliga i sin helhet.

- Som skattebetalare tycker man ju att Vasas stad borde ta tag i problemet och se till att vindkraftverket inte orsakar mer ljud än vad som är tillåtet, säger Jens Drud Hansen.

Ny prövning för vindkraften - Spela upp på Arenan