Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s högsta berg döps om till Denali

Från 2015
Uppdaterad 31.08.2015 08:50.
Denali, Nordamerikas högsta berg, 6 168 meter över havet.
Bildtext Denali, Nordamerikas högsta berg, 6 168 meter över havet.
Bild: EPA/GARY KEMPER

USA:s högsta berg Mount McKinley döps om till Denali så som ursprungsbefolkningen alltid har kallat berget. President Barack Obama undertecknar beslutet inför det Arktiska toppmötet i Alaska.

Man har grälat om bergets namn ända sedan år 1975 då Alaska första gången fattade beslut om att berget inte längre ska heta McKinley enligt den förre amerikanske presidenten William McKinley.

President Barack Obama undertecknar beslutet om namnändringen inför ett tre dagars besök i Alaska, där han också deltar i det Arktiska toppmötet.

Obama ska också träffa representanter för inuiter och indianer som kallar det nästan 6 200 meter höga berget för Denali, vilket betyder "den Höge".

McKinley hade inget med Alaska att göra

Berget fick namnet Mount Mckinley år 1896, efter beskedet om att William McKinley hade vunnit presidentvalet.

McKinley som mördades fyra år senare, kom från delstaten Ohio. Han har inget med Alaska att göra, men delstaten Ohio har ändå länge motsatt sig namnändringen.

Obamas beslut att återbörda berget dess gamla namn, välkomnas av invånare i Alaska som i 40 har försökt ändra namnet.

-Jag vill tacka presidenten för att han samarbetade med oss så att vi kan visa visa vår respekt och tacksamhet åt Atahabascafolket i Alaska, säger den republikanska senatorn Lisa Murkowski.

Obama ska på måndagen träffa såväl representanter för ursprungsbefolkningen i Alaska som Murkowski som ledde kampen för namnändringen i kongresssen.

Diskussion om artikeln