Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åkerholm i Hbl: Fokusera på tillväxt, inte nedskärningar

Från 2015
Johnny Åkerholm

- Vi borde diskutera hur man skapar tillväxt i stället för att fokusera på nedskärningar och vem som drabbas av dem, säger ekonomen Johnny Åkerholm.

Åkerholm som har arbetat bland annat på OECD, Finlands Bank, Finansministeriet och Nordiska investeringsbanken intervjuas i Hufvudstadsbladet idag.

Den nuvarande ekonomiska utvecklingen gör att det blir svårt för folk att i höja sin levnadsstandard. Det här i sin tur gör att finländare som har möjlighet att arbeta utomlands kommer att flytta bort.

Åkerholm säger att vi borde försöka fundera på hur vi kan förändra välfärdssystemet i stället för att försöka hålla kvar ett system som inte fungerar.

- Meningen var att välfärdssystemet skulle stöda aktivitet, men det har i alltför stor utsträckning börjat stöda passivitet, säger han.

Vi står inför en stor förändring

Enligt Åkerholm står vi nu , då landet tappat arbetsplatser inom elektronik- och pappersindustrin inför en stor förändring.

Han säger att det är en förändring som är minst lika genomgripande som den strukturella omvandling som skedde under 1960-talet. Då Finland övergick Finland från att ha varit en landsortsbaserad ekonomi till en mera industribaserad ekonomi med bas i städerna.

Åkerholm säger att den industri som har försvunnit inte går att få tillbaka, eftersom Finland inte kan konkurrera med länder där produktionen är mångfalt billigare.

I stället för att leta efter en ny stor sektor borde man enligt Åkerholm försöka skapa ett mera mångsidigt näringsliv.