Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Debatten om invandringsfrågor gynnar Sverigedemokraterna”

Från 2015
Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson 14.9.2014
Bildtext I riksdagsvalet 2014 fick Sverigedemokraterna 12,9 procent av rösterna.

Sverigedemokraterna utnyttjar flyktingdiskussionen för att nå ökat väljarstöd, och taktiken ser ut att lyckas, kommenterar Svenska Yles Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos.

Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos i Stockholm
Bildtext Svenska Yles Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos har följt med Sverigedemokraternas kommentarer i flyktingdiskussionen.

Under veckoslutet visade Sveriges Radios undersökning på ett stöd på 18,6 procent för Sverigedemokraterna, vilket är en ökning på 2,1 procentenheter sedan den förra mätningen i juni. Undersökningen baserar sig på en sammanslagning av flera färska opinionsmätningar.

Svenska Yles Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos säger att Sverigedemokraternas roll i den aktuella flyktingdiskussionen ses som en orsak till ökningen i väljarstödet. Sverige tar emot stora mängder flyktingar och många kommuner har svårt att klara av det.

– En stor del av väljarna uppfattar Sverigedemokraterna som det parti som mer eller mindre äger debatten om invandringspolitik, och de ser partiets strikta linje som någon slags lösning i flyktingfrågan.

Lyckad kampanj mot tiggeri

Sverigedemokraternas reklamkampanj mot tiggeri i Stockholms tunnelbana.
Bildtext Sverigedemokraternas kampanj mot tiggeri upprörde många.

En serie våldsdåd i invandrartäta förorter kan också ha haft en effekt på stödet, tror Lindroos.

– Trots att våldet inte har ökat i Sverige över tid har några uppmärksammade fall i vissa förorter förstärkt bilden av att problemen är stora på vissa håll. De blir som ett slags bevis på misslyckad integration.

Förutom invandringsfrågor har Sverigedemokraterna lyckats locka väljare med sina åsikter mot tiggeri, en annan omdebatterad och aktuell fråga i Sverige. Partiets omdebatterade kampanj i tunnelbanan i Stockholm fick mycket uppmärksamhet, och det vann man på.

Åkesson föreslår totalstopp för asylsökande

De andra partierna har reagerat genom att komma med egna förslag på förändringar i invandringspolitiken. Till exempel har tre borgerliga partier föreslagit att man ska gå in för tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta. För tillfället får alla som kommer från Syrien permanent uppehållstillstånd. Det här handlar om den signalpolitik som Sverige vill föra, kommenterar Lindroos.

– Regeringspartierna lovar att skapa bättre jobbmöjligheter, ordna mer språkinlärning samt ge mera pengar åt de kommuner som tar emot många flyktingar. Men de här förslagen är inte speciellt radikala jämfört med Sverigedemokraternas förslag.

I sitt sommartal i lördags talade partiledare Jimmie Åkesson för ett tillfälligt totalstopp för att söka asyl i Sverige.

– Det förslaget strider mot internationell rätt, så det är ljusår från de små åtstramningar eller förändringar som de andra partierna föreslår, säger Lindroos.

Jämförs med Sannfinländarna

Sverigedemokraternas växande popularitet har fått många svenska medier att dra paralleller till Sannfinländarna här hemma.

Till exempel skrev Dagens Nyheter i sin ledare på söndagen att Finland har tillräckliga svårigheter utan den här dårskapen och hänvisade till flera av den senaste tidens sannfinländska uttalanden.

– Slutsatsen i ledaren är att Finland med sin lågkonjunktur och åldrande befolkning borde förstå att ta emot fler invandrare istället för att odla den här restriktiva linjen, säger Lindroos.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt skrev också en debattartikel i Dagens Nyheter under veckoslutet.

– Han omtalar Sannfinländarna dels som ett rasistiskt parti och dels som ett parti som skär i de fattigas välfärd. Sedan avslutar han sin kommentar med meningen ”rasister sparkar alltid nedåt”. Så det är hårda ord i de svenska medierna, sammanfattar Ingemo Lindroos i Stockholm.