Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kårkulla i Österbotten gick på minus

Från 2015
Skylt med texten Kårkulla samkommun - en resurs i Svenskfinland

Kårkulla samkommun gjorde ett dåligt år ifjol. Tyvärr berodde det mycket på Österbotten, säger samkommunsdirektör Märta Marjamäki.

Det var i norra svenska Österbotten ett stort minus uppstod, men ett annat år kan det vara en annan region som ger underskott, säger Märta Marjamäki.

Fjolårets underskott har lett till en lång lista med inbesparingar i år. Bland annat har tre chefsposter dragits in och anställda uppmanas ta oavlönade tjänsteledigheter utan vikarier.

- Vi försöker att det ska synas så lite som möjligt hos klienterna, men när kommunerna sparar syns det i vårdkvaliteten.

Korttidsvården lider

Kårkulla har korttidsvård på nio orter varav Backeboenheten i Jakobstad är den största. Jakobstad har skurit ner på korttidsvården eftersom boendet är dygnet runt vård och svårare att påverka.

- Det är ett kortsiktigt sparande, för den preventiva vården är viktig.

En rad föräldrar har lämnat in rättelseyrkande eftersom de anser att de inte fått tillräckligt många avlastningsdagar av kommunerna för sina handikappade barn och unga.

2014 gav Kåkulla korttidsvård åt 214 personer, av dem besökte över 80 enheten i Jakobstad.

Kårkulla i vågskålen

Framtiden för Kårkulla är just nu osäker. Samkommunen går över fem landskap och lika många sjukvårdsdistrikt och passar inte in i social- och hälsovårdsreformen.

Märta Marjamäki vill hålla samman Kårkulla och inte dela upp samkommunen på flera vårdområden.

- Ska Kårkulla fortsätta behöver vi en särställning.

På samma linje är styrelsen för samkommunen. Det behövs en kritisk massa för att upprätthålla specialkunskap.

Marjamäki ser ändå en ljusning i arbetsgruppens förslag från den 14 augusti. En paragraf ger möjlighet att viss verksamhet kan centraliseras på riksnivå.

Skälen är flera, vara den språkliga rättigheten är en.

- Vi hoppas man utifrån detta kan diskutera Kåkullas verksamhet, säger Marjamäki.