Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bil- och motormuseet är en av Vasas dolda pärlor

Från 2015
Uppdaterad 31.08.2015 13:36.
En Ford Roadster från år 1910.
Bildtext Den här Ford Roadstern från år 1910 är ett av utställningsobjekten i museet.
Bild: Yle/Roger Källman

Vasa bil- och motormuseum är en av stadens riktiga pärlor - men en dold sådan. Museet som drivs av ett gäng entusiaster är inhyst i en gammal lagerlokal i stadsdelen Klemetsö.

- Det hela fick sin början på gamla Birra, där ett gäng grundade Vasa veteranbilssällskap för 40 år sedan, berättar Stig Lytz, som är en av grundarna.

Stig Lytz.
Bildtext Stig Lytz.
Bild: Yle/Kati Enkvist

Bil- och motormuseet öppnades år 1981 i en lagerlokal som donerades av Vasa stad.

- Då vi började här var huset i eländigt skick. Varenda fönsterruta var söndrad, här var fullt av fågelskit och det var sprejmålat graffiti på varendra kvadratmeter väggyta.

En skattkammare

Traktorer, lastbilar, personbilar, motorcyklar, mopeder, båtmotorer och till och med några flygplan finns utställda i tre våningar. Hur många fordon som för tillfället finns i huset kan Stig Lytz inte på rak arm säga.

- De kommer och går, det sker ett ständigt utbyte, säger Lytz. De flesta är medlemmarnas egna, men också föreningen äger ett antal.

Bland utställningsexemplaren finns flera riktiga rariterer. Bland dem kan nämnas en REO av årsmodell 1909. Bilen var en av de första som rullade längs Vasas gator och är renoverad till toppskick.

Det finns också fordon som konstruerats och tillverkats i Vasa. Bland dem kan nämnas en traktor av märket Wasa, som enligt Lytz bara torde finnas bevarad i en handfull exemplar.

- Och här har vi en bil som tillverkades i Vasa år 1951 av J. Evald Geust. Han gjorde hela bilen själv, säger Lytz.

En annan raritet är en tysk Stoever av årsmodell 1928. Bilen har varit i Lytz' familjs ägo och är i originalskick. Stig Lytz tippar att det finns två såna bevarade i världen.

- Folk vet inte om vilka rariteter vi har här!

Vasa bil- och motormuseum.
Bildtext Museet ser rätt så anspråkslöst ut, men skenet bedrar.
Bild: Yle/Roger Källman

Talkokrafter

Föreningen har för närvarande omkring 300 medlemmar. Av dem är ett femtiotal aktiva. Ett projekt som sysselsatt dem under den senaste tiden är den tredje våningen.

Motorcyklar och mopeder, men också trampbilar och modellflygplan är utställda här. Ena änden av våningen är tillägnad båtmotorer: utom- och inombordare.

- Här är vår samling av Vasatillverkade båtmtorer, vi har till exempel nästan alla Wickströmmotorer som tillverkats, säger Lytz.

En rundvandring på Vasa bil- och motormuseum

21:26
Caloric-motorn - Spela upp på Arenan