Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska regeringen sätter tummen ner för Nordkalk

Från 2015
Uppdaterad 31.08.2015 21:52.
Yle Nyheter TV-nytt: Det blir svårt för kalkindustrin - Spela upp på Arenan

Sveriges regering har beslutat att göra Ojnareskogen på norra Gotland till naturskyddsområde. Det blir ytterst svårt för Pargas-baserade Nordkalk att få tillstånd för ett nytt kalkbrott.

Sveriges miljöminister Åsa Romson informerade om regeringens beslut på en presskonferens i Visby för en stund sedan.

- Naturvärdena är samlade på ett unikt sätt, området är betjänt av ett skydd, säger Romson.

Beslutet från den svenska regeringen är i hög grad avgörande för Nordkalk. Det betyder att domstolen måste avgöra bolagets ansökan om tillstånd för ett nytt kalkbrott enligt en ytterst sträng miljölagstiftning som gäller för Natura 2000-områden. Norra Gotland är just nu det viktigaste kalkbrytningsområdet i Östersjön och Nordkalk försörjer en stor del av sina kunder med gotländskt kalk. Om två till fem år kommer kalkstenen att vara slut i det nuvarande kalkbrottet, som ligger i närheten av det planerade nya kalkbrottsområdet.

Gotland är delat - arbetsplatser mot miljö

Miljöaktivister och lokalinvånare i har i flera år arbetat för att bevara Ojnareskogen, som anses ha en särskilt känslig och unik natur. Många har oroat sig för vad som händer med dricksvattnet, eftersom sjön Bästeträsk står för en del av dricksvattenförsörjningen och vatten från det planerade kalkbrottsområdet rinner ut i sjön.

Också osäkerheten kring arbetsplatserna på norra Gotland är stor, eftersom Nordkalk anställer ett hundratal personer självt och via underleverantörer. När Yle Nyheter besökte Gotland förra veckan uttryckte IF Metalls ombudsman Mikael Nilsson en oro inför det kommande beslutet.

- Hundra jobb på Gotland är hundra jobb på Gotland och det är inte lätt att få jobb här. De här jobben är otroligt värdefulla eftersom de genererar fler i förlängningen. Det är hela samhällen på norra Gotland som är sysselsatta inom kalkindustrin – det finns inte så mycket andra jobb där, säger Nilsson.

Därför har regeringen nu lovat skjuta till ett näringslivspaket som ska diskuteras i samarbete med Region Gotland, facken och stenindustrin, meddelar Åsa Romson på presskonferensen.

- Man ska vara fri i tanken och söka olika inriktningar, det finns god potential för industriell verksamhet på olika håll på Gotland, också för kalkbrytning, säger Romson.

Nordkalk har tidigare meddelat att det inte finns andra aktuella områden för kalkbrytning än det föreslagna området i Ojnareskogen. Nordkalks VD Jarkko Kaplin uttalar sin besvikelse över beslutet.

- Ett beslut som givit utrymme för både kalkindustri och naturskydd hade varit fullt möjligt. Förutom att konsekvenserna för Nordkalks framtida verksamhet på Gotland kommer att bli omfattande, räknar vi med att också jobben, det gotländska samhället och nordisk industri konkret kommer att lida av detta beslut, säger Kaplin i ett pressmeddelande.

Diskussion om artikeln