Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Mutmisstankar vid Helsingfors stad förkastas

Från 2015
Uppdaterad 31.08.2015 16:14.
Tingshuset i Helsingfors.
Bildtext Muthärvan vid byggnadskontoret går nu till åtal.
Bild: Yle

Det blir inga åtal för misstänkta mutbrott vid byggnadskontoret i Helsingfors. 13 personer åtalas däremot för grovt bedrägeri.

Av de åtalade har en jobbat för stadens byggbolag HSB Byggherre, medan sju personer jobbat vid två byggbolag och fem vid underleverantörer.

Häradsåklagare Katri Lyytikäinen meddelade om sitt beslut på måndagen.

Ursprungligen var 35 personer misstänkta för brott i härvan. De misstänktes för grovt givande och grovt tagande av muta, missbruk av tjänsteställning, brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet, grovt bedrägeri och grov penningtvätt.

Det har räckt över ett år för åklagare Katri Lyytikäinen att väcka åtal i muthärvan. Förundersökningen var färdig i slutet av juni 2014 och då var planen att väcka åtal i fallet i september 2014.

Nystades upp våren 2012

Muthärvan började nystas upp våren 2012 då byggbolaget Fira:s interna granskning visade att en av bolagets chefer hade godkänt obefogade räkningar av en underleverantör.

I förundersökningen framkom att en projektchef vid HSB Byggherre systematiskt under åren 2003-2011 tagit emot mutor och andra förmåner.

Enligt förundersökningen har entreprenörerna betalat för mycket till underleverantörerna, som lyft pengarna kontant och gett dem till entreprenörens chef eller annan arbetstagare eller direkt till projektchefen vid HSB Byggherre. Efter det har byggbolagen gjort upp obefogade räkningar för tilläggsjobb tillsammans med projektchefen vid HSB Byggherre, som sedan har bett att staden godkänner dem.

Sammanlagt har det enligt polisen gjorts obefogade räkningar på 538 000 euro, men enligt Helsingfors stad kan det finnas oklara räkningar på över 1,5 miljoner euro. Hemma hos projektchefen hittades 115 000 euro undangömt.