Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kanye West vill bli president!

Från 2015
Bildtext Kommer vi att få se Kanye West i Vita Huset?

Kanye West vill bli president i USA. I alla fall om man får tro hans tacktal på Video Music Awards i Los Angeles i natt. Vi listar andra amerikanska kändisar som gett sig in i politiken.

Kanye West lyckades tidigt på måndagsmorgonen rikta hela världens strålkastare mot sig själv. Efter att ha tagit emot The Michael Jackson Vanguard award för sin artistgärning, höll Kanye ett förvirrat tal där han lyckades skälla ut värdkanalen MTV och erkänna att han rökt lite gräs under kvällen.

Inget nytt under solen där. Det var det sista han sade innan han lämnade scenen som skapade rubriker:

– Och ja, som ni nog kunde ha räknat ut vid det här laget, har jag bestämt mig för att kandidera till president 2020.

Har Kanye någon chans?

Charly Salonius-Pasternak från det Utrikespolitiska institutet
Bildtext Charly Salonius-Pasternak tycker inte man ska underskatta Kanyes chanser.

Kommer vi att se Kanye West i det Vita Huset efter valet år 2020 då? Enligt Charly Salonius-Pasternak som är äldre forskare vid det Utrikespolitiska institutet är det omöjligt att säga hur stor chans Kanye skulle ha i ett presidentval i nuläget.

- Vi vet inte hur världen ser ut om fem år i dag. Hemskt många hade inte gett Obama en chans att vinna år 2008 om man skulle ha frågat fem år tidigare, säger han.

Charly menar att man ska akta sig för att underskatta Kanye Wests chanser.

- Människor som brinner för något, har pengar och är superkända ska man aldrig underskatta, säger han.

Det har hänt tidigare

Visst är Kanye West originell, men att ge sig in i politiken som kändis är inte helt nytt. Vi listar några amerikanska kändisar som gett sig in på den politiska banan tidigare i USA:

1. RONALD REAGAN

Ronald Reagan, amerikansk president.
Bildtext Ronald Reagan har gjort över 50 filmer

Innan Ronald Reagan blev USA:s 40:e president var han skådespelare. Mellan åren 1937 till 1964 gjorde han över 50 filmer. Han hade en fin karriär och spelade in filmer tillsammans med t.ex. Humphrey Bogart.

Reagan var väldigt konservativ, och hans konservativa ekonomiska politik fick namnet reaganomics. Han blev vald till guvernör i Kalifornien 1967 och var det till år 1975, och var sedan president från 1981 till 1989.

Idag brukar han placera sig väl i opinionsundersökningar hos det amerikanska folket över de mest populära presidenterna.

2. ARNOLD SCHWARTZENEGGER

Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger
Bildtext Guvernör Arnold.

I Kalifornien gillar man kändisar i politiska roller, för den andra på vår lista är Arnold Schwarzenegger. Arnold är kanske mest känd för Terminator-filmerna. Han var guvernör i Kalifornien från 2003 till 2011. Före han blev vald hade han inte alls sysslat med politik. Han sade att han skulle ha satsat på presidentrollen ifall det gått, men att det faktum att han var född utomlands hindrade det. Men hans år som guvernör gick inte så bra. 2010 blev han utnämnd till en av de sämsta guvernörerna i USA av medborgarorganisationen Citizens for Responsibility and Ethics in Washington.

3. CLINT EASTWOOD

Clint Eastwood
Bildtext Clint Eastwood ville skydda miljön i Kalifornien.

Skådespelaren, regissören och producenten Clint Eastwood är känd för att göra väldigt patriotiska filmer, och han engagerar sig också politiskt. 1986 var han borgmästare i staden Carmel-by-the-Seai Kalifornien. I två år var han borgmästare i den här lilla och rika staden.

I början av 2000-talet fram till 2008 var han med i California State Park and Recreation Commission för att vara med och skydda miljön och naturen I Kalifornien. 2008 blev han ersatt av ingen mindre än Arnold Schwartzenegger som ville bygga en stor väg - mitt genom en park!

4. AL FRANKEN

Al Franken, amerikansk senator
Bildtext Al Franken tas på allvar.

Al Franken är senator i Minnesota. Al började sin karriär i Saturday Night Live redan på 70-talet. Först som skådis och sen som manusskribent. I mitten av 90-talet slutade han, och sedan gjorde han satiriska serieböcker som kritiserade den konservativa politiken. Han är en framgångsrik politiker som lyckats lägga sin gamla komedibakgrund helt åt sidan. Han tas på allvar.

5. SONNY BONO

Sonny and Cher - I got you babe. Sonny var borgmästare I staden Palm Springs I Kalifornien 1988 till 1992. Under tiden som borgmästare instiftade han Palm Springs International Film Festival, och den hålls fortfarande varje år, i hans minne. 1992 försökte han bli invald i senaten men misslyckades. Han valdes istället 1994 till kongressledamot i representanthuset för delstaten Kalifornien. Hans fru efterträdde honom på den posten efter hans död. Han omkom den 5 januari 1998 i en skidolycka då han åkte in i ett träd på Heavenly Ski Resort i Nevada.

6. WYCLEF JEAN

Wyclef Jean
Bildtext Wyclef Jean ville bli president.

Wyclef Jean är en aktivist som kämpar för sitt hemland Haiti. När han var nio år gammal kom han till USA som flykting. Han har grundat Yéle Organization som ska stödja Haiti, och efter jordbävningen 2010 satte han i en andra växel och anmälde att han skulle ställa upp som president för Haiti. Tyvärr blev det en kort historia, för han fick sen heller inte ställa upp på grund av att han inte längre var bosatt på ön.

Varför inga kvinnor?

Som ni märker dominerar ett kön listan – männen. Var är alla kvinnor? Det finns några exempel, bland annat den före detta barnstjärnan Shirley Temple Black som var FN-ambassadör år 1969 och blev sedan ambassadör för Ghana och senare för Tjeckoslovakien.

Enligt Charly har det inte funnits så många kvinnliga politiker i USA om man ser bakåt i tiden, och därför har inte heller de kvinnliga kändisarna valt att bli politiker. Det var till och med olämpligt för kvinnor att ge sig in i politiken under en tid.

- Det här håller ju på att ändras, men vi ser ju till och med att Hillary Clinton, den kändaste kvinnliga politikern i USA, måste kämpa med åsikter som "men hon är ju kvinna, kan hon ta rationella beslut?" och allt möjligt annat skräp som man hör, säger han.

Bildtext Angelina Jolie har varit väldigt aktiv i flera politiska frågor utan att bli politiker.