Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Kyrkslätt sparkade igång rond två

Från 2015
Uppdaterad 02.06.2016 11:13.
Mentorn Ann-Charlotte Åkerholm med ett gäng elever från Winellska skolan i Kyrkslätt.
Bildtext Mentorn Ann-Charlotte Åkerholm tillsammans med en del av de elever från Winellska skolan i Kyrkslätt som ska göra nyheter i höst.
Bild: YLE/Mirjam Heir

Ett gäng niondeklassare från Winellska skolan i Kyrkslätt inledde på måndagen ett nytt år med Yle Nyhetsskolan. Eleverna önskade att vi skulle fortsätta, berättar läraren Carita Rouvinen, som deltog med samma elever i fjol.

– Det är så bra när de får skriva på riktigt för någon annan än vi lärare här i skolan, säger Rouvinen som tycker Yle Nyhetsskolan är ett givande projekt för ungdomarna.

Runt 20 elever från Winellska skolan kommer under det här läsåret att jobba med nyheter inom projektet. De flesta var med i fjol och börjar alltså inte från noll – vi väntar med spänning på vad de kommer att rapportera om i höst!

Nyhetsmentor Ann-Charlotte Åkerholm besökte skolan på måndagen och kickstartade projektet. Hon berättade bland annat om hur nyheter föds och att man ofta kan få idéer av vänner och bekanta. Det var till exempel hennes mamma som gav idén till inslaget om varför så många av flyktingarna som är män.

Nyhetsidéer föds

Under den första träffen började eleverna spåna på egna nyhetsidéer under ett första redaktionsmöte. Bland annat utvecklades tanken om en nyhetsartikel på temat bilar.

Efter att ha bollat lite fram och tillbaka kom killarna bakom idén fram till att det bästa nog skulle vara att gå till en försäljare och ta en närmare titt på de bilar man har tänkt berätta om i nyheten.

”Det borde vi göra, ska vi göra det?!”

Ett videoklipp där man ser hur bilen ser ut planeras nu som bäst.