Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Petter Sandelin: Yeezy har hjälpt mig mer än Jesus

Från 2015
Uppdaterad 31.08.2015 17:54.
kanye west på scen
Bildtext Kanye West. Gud eller människa?

Petter Sandelin förklarar sin kärlek till rapparen och den framtida presidentkandidaten Kanye West.

Kanye West stal showen under MTV:s VMA-galan i helgen. Den fornstora musikkanalens gala finns numera endast till för att skapa rubriker, ingen tittar ju på själva tv-programmet. Mr West kan det här med att skapa rubriker. Han höll ett fantastiskt tal där han kritiserade MTV för att parasitera på artisterna och skapa skandaler som inte finns. Sedan avslutade han med att berätta att han ställer upp i presidentvalet 2020.

Åsikterna om hur allvarligt menat uttalandet var går förstås isär.

Jag har många säregna intressen men inget verkar uppröra folk lika mycket som min kärlek till Kanye.

Jag är en Kanye-fanboy. Jag har många säregna intressen men inget verkar uppröra folk lika mycket som min kärlek till Kanye. När jag berättar om min kärlek brukar de flesta behandla mig som om jag driver med dem. Det gör jag inte.

Varför älskar jag Kanye West?

Hybris föder stor konst.

Så enkelt är det.

Ibland är det till och med en nödvändighet.

Om Kanye West hade spenderat sina dagar med att oroa sig för vad folk tyckte om honom hade han aldrig släppt den experimentella skivan Yeezus. Hitmakaren Kanye West och producenten Rick Rubin bestämde sig för att stryka nästan allt och överlämnade en experimentell och minimalistisk skiva, helt utan radiohittar. Den lade ribban för vad hiphop som konstform kan åstadkomma.

Utan hybris hade Kanye West och Jay-Z aldrig stått på scenen i Paris och lirat Ni**as in Paris 11 gånger i rad. Youtubeklippet är 53 minuter långt.

Ni**as in Paris

Det är förstås svårt att veta om Nero faktiskt spelade harpa när Rom brann, men om han gjorde det så föreställer jag mig att det lät lite som när Kanye rappar I Am A God.

Utan hybris kan man inte göra en låt med titeln I Am A God.

Kanye lär oss att det bara är du själv som kan definiera din existens. Det är bara du som väljer om du är slav eller gud. Det brukar jag tänka på när jag försöker skriva en mening som är riktigt bra, och när jag försöker orka genom den sista minuten av ett oändligt tungt och ensamt träningspass.

Det är bara du som lever ditt liv.

Jag tror att folk skulle må bra av att ibland plocka fram sin inre Kanye West och tycka att de är bäst i världen.

Därför:

Yeezy du har gjort mer för mig än Jesus någonsin gjort.