Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama: Klimatförändringen sker här och nu

Från 2015
Barack Obama talade under arktiska miljökonferensen i Alaska.
Bildtext Barack Obamas hoppas lämna ett miljöpolitiskt arv under sitt sista år som president.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s president Barack Obama avslutade den arktiska miljökonferensen i Alaska med ett upprop för globala åtgärder för att tackla klimatförändringen.

- Klimatförändringen är inte längre ett avlägset problem. Det sker här och det sker nu. Vi har inte reagerat tillräckligt snabbt. USA är i allra högsta grad delskyldig i egenskap av världens största ekonomi och som den nation som släpper ut näst mest växthusgaser. USA är redo att bära sitt ansvar, sade Obama.

USA satte i egenskap av ordförande för arktiska rådet agendan för mötet. I det gemensamma utlåtandet betonar de deltagande länderna att klimatförändringen är verklighet och att man är redo att förbinda sig vid åtgärder som bromsar upp den globala uppvärmningen.

Arktisområdet är särskilt känsligt för klimatförändringar. Medeltemperaturen i Arktis har ökat dubbelt så mycket som det globala snittet.

Obama vill lämna ett globalt klimatavtal i arv

Det är uppenbart att Obama vill att en del av det arv han lämnar efter sig som president är en bindande åtgärdsplan för att hejda eller åtminstone bromsa upp klimatförändringen. Han riktade följaktligen sitt tal till en global publik med förhoppningen att skapa en gynnsam grogrund inför FN:s stora miljömöte i december i Paris.

- I år i Paris måste världssamfundet äntligen komma fram till ett avtal som skyddar den planet vi har, sade Obama.

Soini: Mötet kom i rätt tid

Finlands delegation i Anchorage leddes av utrikesminister Timo Soini och han hyllade tajmingen av mötet. De åtgärder man kom överens om är en bra utgångspunkt för miljömötet i Paris sade Soini i utrikesministeriets pressmeddelande.

Finland kommer att ta över som ordförande för det arktiska rådet efter USA och enligt Soini har rådets betydelse har vuxit i och med att USA:s intresse för området har ökat.

Diskussion om artikeln