Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska centerledningen vill gå med i Nato

Från 2015
Annie Lööf
Bildtext Centerledaren Annie Lööf.
Bild: Patrick Trägårdh

Ledningen för det svenska Centerpartiet vill gå med i Nato. Partiledningen skriver i Svenska Dagbladet att målet bör vara att Sverige och Finland ska bli Nato-medlemmar samtidigt.

Det svenska Centerpartiets ledning skriver i Svenska Dagbladet idag att att Sverige inte längre är tydligt eller trovärdigt i sitt icke-medlemskap i Nato och att den falska alliansfriheten riskerar att bli en säkerhetsrisk snarare än en trygghet.

Man vill att Sverige ska bli tydligare var landet står försvarspolitiskt, och ha en garanti att få stöd utifrån om Sverige skulle utsättas för en militär attack.

Centerledaren Annie Lööf m.fl. skriver också att Sverige ska eftersträva ett nära samarbete med Finland, med målet att Sverige och Finland ska bli Nato-medlemmar samtidigt.

Partiledningen har som mål att samtliga nordiska länder är Natomedlemmar och att Norden ska förklaras som kärnvapenfri zon.

Centerpartiet har tidigare varit skeptisk till ett medlemskap i militäralliansen.

Då partiet håller partistämma i slutet av september kommer partistyrelsen att föreslå att Centerpartiet tar ställning för medlemskap i Nato.

Svenska Moderaterna och Folkpartiet har redan uttryckt sitt stöd för Nato-medlemskap.

Diskussion om artikeln