Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gustaf Antell: Upplysningsidealet förbjuds i skolan

Från 2015
Uppdaterad 28.11.2016 14:40.
Redaktören Gustaf Antell.
Bild: Johanna Kannasmaa

I dag började min dotter Ellie i skolan, första dagen i första klass i Kalamaja grundskola i Tallinn. I en estnisk skola alltså, och inte en lettisk. Det är jag glad för, skriver Gustaf Antell i sin kolumn.

Enligt estnisk tradition börjar skolåret alltid den 1 september med en fin välkomstceremoni där alla är fint uppklädda dagen till ära.

Så jag har på mig både vit skjorta och mörk kavaj. Ellie har en svartvit sommarklänning. På vägen köpte vi en blombukett till klassläraren Liis, som vi träffar för första gången.

Det här hör kanske till de trevligaste lämningarna av det sovjetiska skolsystemet, att hedra skolårets början med en fest.

Näst bästa skolan i Europa

Den estniska skolan har utvecklats bra under den senaste 20 åren. Estland var näst bäst i Europa i senaste Pisa-undersökning.

Landet är nummer sju när 15-åringarnas kunskaper i matematik och naturvetenskaper jämförs. Finland är sjätte, Lettland 24:e och Sverige 35:e.

En viktig förklaring till Estlands framgång är att lärarutbildningen redan på 1990-talet började ta emot finsk hjälp.

Dagens unga lärare tar sig pedagogiska friheter som inte den äldre generation kanske riktigt skulle ha vågat sig på.

Lettland inför censur i skolorna

I Lettland kommer årets skolstart i dag tyvärr med dåliga nyheter. Där har beslutsfattarna valt att gå en annan väg.

Enligt ett nytt tillägg i utbildningslagen beskärs lärarnas pedagogiska frihet så att bara på förhand fastställda åsikter godkänns.

Lagen tvingar skolorna att ge barnen en moraliskt godtagbar undervisning. Information och pedagogiska metoder måste överensstämma med dygd och moral såsom de anges i lagen.

Värden som äktenskap och familj skyddas enligt en snäv mamma-pappa-barn definition. Information som ifrågasätter kärnfamiljen ska censureras bort.

En lärare får alltså inte berätta om sin kusin, som är gift med en annan man och är lycklig.

Det barkar åt det extrema

När jag tänker på hur länge Ellie har väntat på att börja i skolan så slår det mig i mitt tysta sinne att…

Va i helsike.

Ska skolan lära våra barn att kategorisera varandra i bättre och sämre grupper?

Ska de barn som kommer från traditionella mamma-pappa-barn-familjer uppmanas att bara leka tillsammans med varandra?

Ska de stöta ut skilsmässobarnen?

Den nya lagen uppmuntrar också till andra så kallade traditionella värderingar, vilket antagligen betyder att det ännu tydligare ska slås en kil mellan de olika språkgrupperna i Lettland.

Det handlar ju om att skydda pur-letterna från ryskt, ukrainskt, polskt eller vitryskt inflytande.

Nå ja, jag kanske överdriver lite.

Resultatet av rysk propaganda

Eller så inte. Jag får epost från Liene, en lettiska som jobbar på ett resurscenter för kvinnor i Riga. Så här tolkar hon den nya lettiska lagen:

Det här är postsovjetisk lagstiftning eller en återgång till sovjetisk stil. Alltså icke-demokratiskt, icke transparent.

Det är en följd av riktade informationsoperationer av Ryssland i den postsovjetiska utrymmet och avslöjar den verkliga påverkan av propaganda. I det här fallet i huvudsak homofientlig propaganda.

Jag är glad att Ellie börjar i en estnisk, inte lettisk, skola. Jag tycker till och med att det är trevligt att hon har traditionell dans på schemat.

Men en sak är säkert, vi lever i en tid då den västerländska principen om demokrati, jämställdhet och alla mänskors lika värde är starkt hotad. Det är hot som kommer både inifrån och utifrån.

Vi lever i en tid då förnuft, kunskap, vetenskap och hela upplysningsbegreppet ifrågasätts av personer som efterfrågar ett mer totalitärt, så kallat monokulturellt system.

Det är i det sammanhanget jag skickar min äldsta dotter till ettan i en skola i ett främmande land som för 24 år sedan blev självständigt från Sovjetunionen.

Diskussion om artikeln