Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Hon skrev pjäs om attityder

Från 2015
Uppdaterad 02.09.2015 09:48.
Himlalivgäst
Bildtext Marina Motaleff-Kelly

Motaleff utmanar

Hur bemöter vi mänskor som är annorlunda än oss själva? Skådespelaren, pedagogen och regissören Marina Motaleff har skrivit en pjäs som väcker tankar och stimulerar till diskussion. Pjäsen är nu på turné i några lutherska församlingar och kan i september ses i Jakobstad, Vasa och Helsingfors.

Gästfrihetens kyrka

− Vi kallar pjäsen "Den välmenande". Den handlar om en person som ser en ensam kvinna sittande vid ett bord efter gudstjänsten och vill "ta hand om henne". I pjäsen spelar publiken rollen av församling, berättar Marina. Den välmenande utgjuter sig om saker och ting som berör kyrkan, församlingen, de anställda och präster.

Lyssnar aldrig

− Men hon ger inte den andra kvinnan en chans att få en syl i vädret. Lyssnar kyrkan, de som redan är invigda? Många frågor kan tas upp till diskussion, säger Marina.
Varifrån kom tanken på en sådan här pjäs?
− Då radioredaktör Hedvig ”Heddy” Långbacka kontaktade mig och presenterade idén, tänkte jag – nej, jag är inte så insatt! Men medan vi talade fick jag idén till det hela. Formen fick jag från August Strindbergs ”Den Starkare” och sedan var det bara att börja tänka, läsa på och intervjua människor, berättar Marina.

Attityderna avgör

− Inte bara församlingsanställdas attityder behöver diskuteras utan allas attityder. Det är lätt att tro man har ensamrätt till att veta sanningen. Vi blir blinda, inkapslade och försvarar oss med citat ur Bibeln. Vi använder lätt tron som en ursäkt till att inte behöva utvecklas på ett personligt plan, framhåller Marina.

Hur var det att ta sig an ett sånt här projekt?

− Fyllt av glädje! Jag har haft härliga intressanta möten med Heddy och Maria Sten, sakkunnig för vuxenarbete och kultur. Till det bästa med det här projektet var att gå ut och "prata" med olika människor! Alla har en sådan längtan efter ett andligt liv, berättar Marina engagerat.

Har pjäsen fungerat som planerat?

− Responsen har varit bra. Hur den riktigt fungerar är svårt för mig att säga. Det är alltid svårt att genast efter en pjäs veta vad man själv tänker − men jag hoppas att den väcker tankar, att de sprider sig och att församlingsmedlemmarna vågar öppna en diskussion. Vågar vi förändra och fördjupa?, säger Marina Motaleff.

Pjäsen ”Den välmenande” om Gästfrihetens kyrka spelas på tre orter i höst:
2.9. kl. 18 i Församlingscentret, Ebba Brahe esplanaden, Jakobstad
3.9. kl. 18 i Församlingssalen, Skolhusgatan 26, Vasa
23.9. kl. 18 i Kyrkans hus, Södra Kajen 8, Helsingfors

Pjäsen ingår i programmet för Kyrktorget, en samling riktad till församlingsanställda, förtroendevalda och frivilliga medarbetare. Efter varje föreställning (ca 35 min) blir det allmän diskussion.

Lucas Snellman