Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Saml vill satsa på ökad konkurrensförmåga

Från 2015
Uppdaterad 01.09.2015 15:13.
Samlingspartiets logga.
Bild: Samlingspartiet.

Samlingspartiet lovar att fördomsfritt stöda alla konkreta förslag som ökar konkurrensförmågan. Misslyckandet med samhällsfördraget irriterar tydligt Samlingspartiets riksdagsgrupp som har samlats till sommarmöte i Forssa.

Gruppens ordförande Arto Satonen pekar inte finger åt något håll för att fördraget föll. Men han säger att fördraget skulle ha gynnat den vanliga arbetstagaren, eftersom risken för arbetslöshet hade blivit mindre, och statsfinanserna bättre.

Satonen kom med en mild släng mot socialdemokraterna. Han ironiserade över att socialdemokraternas ordförande Antti Rinne har sagt att SDP inte säger nej till en reform av arbetslivet.

- Där SDP är ett parti som inte säger nej, är Samlingspartiet visst ett parti som säger javisst, säger han..

Facket ska råda och stöda

Eftersom fördraget inte blev av skrider regeringen till raska åtgärder, berömde Satonen. Och åtgärderna som kompenserar det fallna samhällsfördraget ska vara klara före slutet av september. Han underströk att målet inte är att försvaga uppnådda fördelar, och att åtgärder inte vidtas för att det är roligt.

Satonen presenterade en lång lista på åtgärder; en bättre fungerande arbetsmarknad, ett arbetslöshetsskydd som gör det mer lockande att ta emot jobb, en företagsbeskattning som lockar utländska investerare, lättnader vid ingående av lokala avtal.

- Jag tror att finländare i företag kan enas så att det går att konkurrera om offerter och företaget är lönsamt. Så gör konkurrentländerna, och personalen är inte missnöjd. Facket har en stark roll i att stöda och råda personalen, säger Satonen.

Arto Satonen protesterar, likt Centern tidigare, mot att högerradikalerna försöker få ensamrätt till de nationella symbolerna.

- Finlands flagga och vapnet är gemensam nationell egendom.

Ben Zyskowicz på torget i Forssa
Bildtext Ben Zyskowicz talar till folket på torget i Forssa.
Bild: Yle/ AG Karlsson

"Uppmuntrande socialskydd behövs"

Riksdagsledamoten Ben Zyskowicz tror att det behövs förändringar på arbetsmarknaden, men också i socialskyddet för att få fler människor ut i arbetslivet.

-Vi borde ha ett system där det alltid lönar sig att jobba. Vi har ofta situationer där det inte lönar sig för en arbetslös att ta emot jobb. Där finns mycket som borde göras.

Forssa har drabbats av många negativa besked den senaste tiden. Arbetsplatser går förlorade i rasande takt.

Zyskowicz har ingen enkel medicin att erbjuda, men han hoppas att regeringen på sikt kan göra läget bättre.

-Vi vill få Finlands ekonomi i bättre skick. Om vi lyckas så kommer det att ge mer arbetsplatser, vi hoppas också här i Forssa.