Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Kulturlivet i Österbotten överlever inte utan samarbete"

Från 2015
Uppdaterad 04.09.2015 13:32.
Scen i Pederså ungdomsförenings hus Ljungborg.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Monica Forssell

Utan ett österbottniskt samarbete med resten av landet och Sverige kommer inte kulturlivet att fortsätta blomstra. Det anser Sören Lillkung och Thomas Enroth som värnar om konsten och musiken.

Det är dags att fundera på vad vi vill göra och hur vi kan få mera effekt av det vi vill göra. Det anser Sören Lillkung, enhetschef vid yrkeshögskolan Novia, i sin kolumn om kulturlivets överlevnad i Österbotten.

- Vi på västkusten vill mycket. Det beror på att språkminoriteten möter majoriteten. Dynamiken ger idéer och en vilja att göra saker. Men ibland gör vi för mycket utan att reflektera, säger Lillkung.

Sören Lillkung.
Bildtext Sören Lillkung.
Bild: YLE/Roy Fogde

- Musiklivet i Österbottten har aldrig mått så bra som det gör i dag. Problemet ligger i att skapa projekt som är hållbara. Och att inte glömma bort landsbygden, säger Enroth.

Thomas Enroth.
Bildtext Thomas Enroth.
Bild: YLE/ Matti Tamminen

Resurserna är i dagens läge små, men Lillkung och Enroth hoppas att kulturen inte alltid ska utsättas för sparkrav.

- Ur ett helikopterperspektiv har vi allt. Från Karleby till Närpes har vi teater, muséer, sommarteatrar och så vidare. I stället för att utveckla det vi har, går energin till att försöka rädda allt detta, säger Lillkung.

Nyckeln till framgång är samarbete

Istället för att ställa konstformerna mot varandra borde man hitta samlösningar för att kunna bevara det vi har, anser Lillkung.

- Samarbete kunde vi bli bättre på. Att hitta samarbete över både land- och språkgränserna är viktigt, säger Enroth.

Lyssna på folk med goda idéer och inse att man själv inte alltid vet bäst. Det tror Enroth kan vara en lösning till smidigare samverkan.

Ett gemensamt forum för att få diskussionen att leva på ett bredare plan. Det lokala borde bli regionalt. Mera möten och gemensam planering kan underlätta situationen, tror Lillkung.

I framtiden hoppas han att kultur, turism och utbildning kunde samlas regionalt helt fysiskt och virtuellt.

- Jag tror det kommer att ske, men det måste ske på ett organiserat sätt. Det är upp till oss att ta ansvar och se till att det händer, säger Lillkung.

Sören Lillkung och Thomas Enroth om kulturens framtid i Österbotten

9:00