Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skatteändring i realtid och färre ministerier?

Från 2015
Uppdaterad 01.09.2015 18:21.
Kommun- och reformminister Anu Vehviläinen (C) och kommunikationsminister Anne Berner (C).
Bild: Str / Lehtikuva

Finansministeriet bereder ett nationellt inkomstregister. Nu kartläggs också en rad normer som kunde avskaffas och om ministerierna kunde slås samman till ett statsrådskansli.

Regeringens spetsprojekt för digitalisering, försöksverksamhet och avveckling av normer får 100 miljoner euro under den här valperioden. Pengarna går huvudsakligen till digitalisering av offentliga tjänster. Merparten av de åtgärder som planeras ska betala sig själva och målet är att de på sikt ska stöda tillväxten, skapa nya arbetsplatser och ge ett produktivitetssprång.

Skatteändringar i realtid

Det nationella inkomstregistret som ingår i digitaliseringsprojektet ska ge kommunikation i realtid mellan arbetstagare, arbetsgivare både inom den privata och offentliga sektorn och Folkpensionsanstalten.

- Då registret är klart behöver man till exempel inte längre själv ändra sin skatteprocent mitt under året utan det sker automatiskt, säger kommun- och reformminister Anu Vehviläinen.

Men det tar tid att bygga upp registret, enligt Vehviläinen upp till fem år.

Intelligent trafik

Vehviläinen och trafik- och kommunikationsminister Anne Berner (C) håller i regeringen i spetsprojekten för digitalisering och avveckling av normer. Då de informerade om de olika åtgärderna på tisdagen handlade väldigt mycket om digitalisering och robotisering inom företagssektorn.

- Finland ligger på fjärde plats i Europa inom digitaliseringen. Det är ett område med stor potential, säger Berner.

Berner visionerar om Finland som föregångare för intelligent trafik, ända från biljettsystem till trafikskydd, men också för 5G-nät.

Yle Nyheter TV-nytt: Anne Berner ser robotisering som viktigt. - Spela upp på Arenan

- Digitaliseringen och robotiseringen inverkar på allt. En del jobb kommer att försvinna men andra kommer istället. Som helhet tror jag att det blir flera arbetsplatser, säger hon.

Bort med ministerierna?

Avvecklingen av normer står högt på regeringens agenda och i Berners och Vehviläinens spetsprojekt pågår nu en febril aktivitet för att hitta så många normer som möjligt som kunde avskaffas. Beslut om att avreglera butikernas öppettider har redan fattats men det mesta kommer antagligen att handla om att ändra tillståndsförfaranden till anmälningspraxis.

Enligt Berner finns det en hel del att se över inom byggnads- och planeringssektorn men det kan också gälla till exempel normer för tung trafik.

Som en del av spetsprojektet, som också inbegriper bättre styrning och verkställighet, utreds även om ministerierna kunde avskaffas.

Vehviläinen ser framför sig den svenska modellen med ett statsrådskansli som är indelat i departement. Hur många departementen är kan variera från regering till regering.

- Vi utarbetar också ett program för att förbättra ledarskapet inom den offentliga sektorn, säger hon.

Spetsprojektet lovar att ”innovativitet och serviceanda lyfts fram som nya tjänstemannadygder vid sidan av de traditionella”.

Läs också Regeringen renar vatten, fixar jobb och digitaliserar

Diskussion om artikeln