Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Äppelskörden ser väldigt dålig ut”

Från 2015
Äppel i mängder.

Om du älskar äpplen som växer i din egen trädgård kan du bli besviken i år. Åtminstone i Östnyland är många äpplen maskätna, och skörden ser ut att bli dålig.

Bernt Olin har fyrtio olika äppelsorter och ungefär sextio äppelträd i sin trädgård i Sannäs i Borgå. Han säger att äppelskörden ser ut att bli dålig i år, om man jämför med hur det sett ut förut.

Bara några få träd verkar kunna ge en okej skörd.

– Vad jag kan se så är väldigt många äpplen maskätna. Troligtvis är det rönnbärsmalen som härjar i äppelgårdarna eftersom det finns lite rönnbär i år, säger Olin.

Dessutom är det få äppelsorter som ger skörd varje år. En annan orsak kan alltså vara att fjolårets äppelskörd var så bra.

– Och så förstås den här fruktansvärt kalla sommaren vi har haft i år. Värmesumman är betydlig lägre än vad den brukar vara. Det var ganska kallt då äppelträden blommade så alla blommor har inte pollinerats ordentligt.

Svårt att gardera sig

Tyvärr är det nästan omöjligt att gardera sig mot en dålig äppelskörden. Olin säger att skörden i hög utsträckning är beroende av vädrets makter.

Man kan bespruta äppelträden för att avstyra rönnbärsmalens och andra skadeinsekters angrepp, men många andra knep finns det inte att ta till.

– Själv har jag valt att inte alls bespruta mina träd. Jag är då beroende av huruvida det finns ohyra som stör eller inte.

Variation mellan olika sorter

Vissa sorter har ändå klarat sig bättre än andra. Vilken trädgård äppelträden finns i har också en inverkan på hur bra skörden blir.

– Det finns några sorter som förvånansvärt nog har helt felfria äpplen. Jag har några träd där äpplena ser alldeles fräscha och friska ut, och sedan andra träd där alla äpplen är angripna.

Bland annat sorterna Säfstaholm och den japanska Tohoku ser ut att ha klarat sig undan angreppen. De flesta andra, som Transparente Blanche, kaneläpplen och Olins favorit Astrakan Gyllenkrok, ser ganska dåliga ut.

– Det är väldigt olika med olika sorter men de flesta har råkat ut för angrepp, säger Olin.