Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Västnyland vill hjälpa flyktingarna

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Floristerna Liselott Ekman och Carina Svennblad vill hjälpa asylsökande.
Bildtext Floristerna Liselott Ekman och Carina Svennblad har märkt att det finns mycket man kan göra på egen hand för att hjälpa.

Västnylänningarna sluter upp för asylsökande. Många är redo att ge tid, information och förnödenheter. Initiativet Låna en Ingåbo kan bidra till en human start på främmande ort.

I en blomsteraffär i centrum av Ekenäs är det inte bara blommorna som sprider glädje. Floristerna och mammorna Liselott Ekman och Carina Svennblad vill vända den ibland negativa attityden i förhållande till asylsökande.

Öppna ditt hjärta

- Vi måste visa engagemang, förståelse och värme för flyktingar som har gått igenom fruktansvärda saker. Vi vill ruska om folk som inte har förstått vidden av flyktingkatastrofen. Och dom som tror att vi förlorar någonting på att hjälpa andra, säger de två kvinnorna.

Ekman och Svennblad har kontaktat hjälporganisationer som Röda Korset, Unicef och Rädda barnen för att meddela sitt intresse. Men också på gräsrotsnivå kan man göra saker på egen hand.

- Jag kan inte sticka men min mamma kan. Hon får garn av mig och någon behövande får sockorna, säger Liselott Ekman som själv har fem barn. Blotta tanken på att försöka överleva stora vatten i en gummibåt gör henne sömnlös. Men hon vill ändå inte blunda för det som händer på Medelhavet.

"Stäng inte dörren"

Min farmor och hennes baby blev inte insläppta för att man inte ville ha flera munnar att mätta. Vill vi faktiskt vara de som stänger dörren för flyktingarna?

― Carina Svennblad

Carina Svennblad har med jämna mellanrum städat garderoberna i jakt på herrkläder som efterlyses.

- Alltid finns det någonting som äkta mannen inte har använt på länge. Vi kan sortera och tvätta och lägga undan i lådor. När vi får bud om vart plaggen kan skickas, kan vi reagera snabbt.

En stark minnesbild som tänt Svennblads engagemang var farmors berättelse från kriget.

- Hon satt i bombskydd i Karis med en liten baby. Maten tog slut och hon gick 15 km till fots till släkten i Snappertuna. De blev inte insläppta för att man inte ville ha flera munnar att mätta. Vill vi faktiskt vara de som stänger dörren för flyktingarna?

Låna en människa ditt öra

Ingåbon och -politikern Bengt Jansén (Saml, obunden) ser gärna att hans kommun kan bidra med hjälp i det flyktingkaos som finns i Europa idag. Om Ingå tar emot asylsökande kan ortsborna få dem att känna sig mera välkomna.

Idén om att "Låna en Ingåbo" kommer ursprungligen från Sverige. Projektet startade i Hultsfred och praktiseras nu framgångsrikt på flera orter.

Ingåbon Bengt Jansén vill gärna låna ut sig åt asylsökande.
Bildtext Bengt Jansén vill låna ut Ingåbor

Den som är ny eller tillfällig på orten kan låna en person att prata med. Det finns en lista med frivilliga som har uppgett vad de gärna samtalar om, det kan handla om hästar, språk, segling och så vidare.

I Sverige koordineras verksamheten via biblioteken och ett lånekort.

- Jag lånar gärna ut mig till asylsökande för att diskutera fiske, segling, politik eller trädgårdsskötsel över en kopp kaffe. Det här vore ett humant sätt att integrera nya människor, säger Bengt Jansén.

Han har riktat sitt förslag till kommunstyrelsen i Ingå. Åtminstone ett par andra intresserade Ingåbor har anmält intresse för projektet. Jansén hoppas på många fler om det blir aktuellt att välkomna asylsökande till Ingå. Kommunen och migrationsverket utreder ärendet som bäst.

En barnvagn från Bromarv

Jeppe Karlsson är en av de allt fler finländare som konkret vill hjälpa flyktingarna. Han bor både i Bromarv och i Helsingfors och kör ofta mellan de orterna. Därför försökte han sig på att lägga ett upprop om insamling till Bromarvborna på Facebook.

- Jag tänkte att samtidigt som jag åker på arbetsmöte så kan jag ta med lite grejer, om någon vill donera något till flyktingarna. Det är ju inte alla härifrån som kommer iväg, det är så lång väg att föra.

På mindre än 24 timmar fick kulturproducent Jeppe Karlsson bilen full. Han fick med sig bland annat en barnvagn, barn-, herr- och vinterkläder och ett pussel.

- Jag har förstått att aktivitetsartiklar är viktiga just nu. Flyktingarna lever ju i en rastlös limbo, allt som kan hjälpa dem att aktivera sig så är välkommet.

Så hur startade Karlssons intresse för att hjälpa flyktingarna?

- För en vecka sedan kom det ett upprop att det behövs filtar till Kyrkslätt där de nyss tagit emot 100 invandrare. Hallen de bor i är ganska kall. Jag tog min filt under armen, hittade några till på vägen och traskade till centralen.

Väl på plats lämnade han över sina filtar och mötte då också flyktingarna.

Steget är mycket mindre då det inte är en grå organisation utan en kompis som ber andra vänner om hjälp.

― Jeppe Karlsson

- De unga männen som hängde där var rastlösa. Situationen fick ett ansikte.

Också hans vänner har engagerat sig på Facebook.

- Steget är mycket mindre att engagera sig då det inte är en grå organisation utan en kompis som ber andra vänner om hjälp, säger Jeppe Karlsson.

Om en vecka åker Jeppe nästa gång.

- Men man måste följa med vad som behövs, just nu är klädlagren fulla.

Familjehem väcker hjälplust

Vid Casablanca i Ekenäs har många meddelat sitt intresse att jobba för famljehemmet som öppnar i juni nästa år. Marina Grönroos har fått ett tjugotal ansökningar och människor har tagit kontakt via e-post, telefon eller genom att komma på besök.

Marina Grönroos öppnar familjehem och är glad för att många vill hjälpa till.
Bildtext Marina Grönroos gläds över det stora engagemanget för familjehemmet

- Jag är jätteglad, det här stämmer bättre med min bild av Finland. Det finns ett stort intresse för att hjälpa och det är en motrevolution mot allt det negativa som har skrivits och sagts i flyktingfrågan.

Dilemmat är att de hjälphugade är för tidigt ute. Casablanca är ännu under uppbyggnad och verksamheten planeras som bäst. Forskare som är intresserade av det socialpedagogiska projektet kan ta kontakt på adressen: viva.nova@netti.fi

- Vi kommer ut med mera information längre fram. Kontakta oss gärna i vår om du är intresserad av att jobba här, säger Marina Grönroos som är tacksam för donationer som redan kommit in.

Casablanca kommer att fungera som ett privat familjehem för flyktingbarn som har kommit ensamma till Finland och beviljats asyl.