Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IS förstörelse i Palmyra väcker ilska och avsky

Från 2015
Uppdaterad 02.09.2015 10:32.
FN:s satellitbilder bekräftar att Islamiska staten har förstört huvudbyggnaden i Bel-templet i syriska Palmyra 31.8.2015.
Bildtext Satellitbild över det förstörda Bel-templet i Palmyra
Bild: EPA/UNOSAT

Terrorgruppen Islamiska staten fortsätter att förstöra kulturhistoriskt viktiga platser. Nu bekräftar satellitbilder att IS har sprängt det 2 000 år gamla Bel-templet i den antika världsarvsstaden Palmyra.

Templet var ett av de viktigaste i Palmyra och satellitbilderna visar att det är fullkomligt jämnat med marken.

Mats Djurberg, generaldirektör vid Svenska Unescorådet är förbannad.

- Det är avskyvärt och helt oförståeligt att man kan begå sådana brott, att man kan göra på det här sättet. Och det här är ju bara ytterligare ett exempel på vad man har förstört.

Det är bara en vecka sedan som IS sprängde ett annat tempel i Palmyra, Baalshamintemplet. Och också många andra arkeologiska platser i både Syrien och Irak har förstörts eftersom IS anser att de är hädiska.

Enligt FN:s kulturorgan Unesco är det frågan om krigsbrott.

Professor Kevin Butcher föreläser i antik historia vid universitetet i Warwick i Storbritannien. Han har besökt Palmyra många gånger och säger att det är deprimerande att se satellitbilderna över förstörelsen.

- Det är en enorm förlust. Man kan jämföra Bel-templet med Stonehenge och Pompeji. Det finns inte någon liknande byggnad någon annanstans.

Kulturell smältdegel

Palmyra, som betyder palmernas stad, ligger mitt i öknen drygt 200 kilometer från Syriens huvudstad Damaskus.

Palmyra, också kallad öknens pärla, är ovärderlig kulturhistoriskt sett. Och har en viktig roll inte bara i Mellanösterns historia utan också i hela mänsklighetens historia, säger Mats Djurberg, generaldirektör vid Svenska Unescorådet.

-Det här är ju ett område som är en del av civilisationens vagga. Det här är ett otroligt välbevarat område. En stor arkeologisk plats med många synliga lämningar från före romersk tid, grekisk och persisk tid. Men det är framför allt de största romerska lämningarna som finns.

Palmyra var en knutpunkt, en mötesplats mellan öst och väst där handelskaravaner som reste på Sidenvägen och mellan Persiska viken och Medelhavet stannade till.

Ruiner i Palmyra.
Bildtext Ruiner i Palmyra
Bild: EPA/YOUSSEF BADAWI

Staden hade sin blomstringstid i 400 år från kring 200 före Kristus.

Och tack vare handeln med kryddor, siden och elfenben utvecklades Palmyra till en pulserande storstad.

- Palmyra var en kulturell smältdegel, ett ställe där kulturer möttes och arkitekturen och konsten i staden reflekterar det här säger professor Kevin Butcher.

"Systematisk kulturell rensning"

Efter att IS tog kontroll över den antika staden i maj har arkeologer världen över bävat för vad terrororganisationen tänker göra. Och nu har farhågorna besannats, säger Mats Djurberg.

- IS genomför nu en systematisk kulturell rensning av alla föremål som inte passar in i deras världsbild. Och det gör ju att vår möjlighet att förstå skeenden och förstå inte bara regionens historia utan också vår egen historia minskar. Man försöker egentligen tvätta bort och sudda ut delar av historien som inte passar in i deras världsbild.

Palmyra som turistattraktion finns inte längre

Före kriget i Syrien började i mars 2011 besökte över 150 000 turister varje år Palmyra.

Den tiden är antagligen förbi, även om Syrien skulle återta kontrollen över Palmyra och det skulle bli fred i landet, säger professor Kevin Butcher.

- När IS har förstört de största monumenten i staden finns det ingen orsak längre att besöka den delen av Syrien.

Att restaurera de förstörda templen är knappast möjligt, tror professor Butcher.

- På basis av satellitbilderna så är Bel-templet jämnat med marken, så det blir ytterst svårt att rekonstruera det. Och det är väl precis vad IS strävar efter, att helt utplåna de här byggnaderna, säger Butcher uppgivet.

Kulturskatter säljs på svarta marknaden

Tusentals arkeologiska platser hotas av Islamiska taten. Bara i det område som IS kontrollerar i Irak finns närmare 1 800 av landets 12 000 registrerade arkeologiska platser.

Men det är inte bara förstörelsen som upprör, säger Mats Djurberg vid Svenska Unescorådet.

Islamiska staten finansierar en stor del av sin verksamhet genom att sälja kulturskatter.

- Man tar det som går att ta, det som är löst och säljer det på den internationella svarta marknaden. Och enligt flera källor så är det här IS näst största inkomst efter olja.

Och det är en ytterst lukrativ handel, säger Mats Djurberg.

- Den här handeln är lika omfattande som handeln med illegala vapen eller människohandel. Vi pratar om miljarder dollar som handeln med illegala kulturföremål omsätter. Det handlar om väldigt stora pengar och låga straff. Och det är svårt för myndigheterna som tullen att agera effektivt eftersom de är beroende av tips.

Ofta är det rika samlare som köper de här kulturskatterna till sina gömda samlingar. Men det finns också människor som köper dem i god tro, säger Djurberg.

- Man kan skicka kulturskatter från Syrien till Asien där de får en ny historik och blir indiska föremål och säljs på marknaden som indiska föremål. De som driver den här handeln är totalt hänsynslösa.