Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Det röda guldet mognar i skogen

Från 2015
Uppdaterad 01.09.2015 21:36.
Lingon och blåbär i ett rött handfat.
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Arja Lento

Ännu är lingonen inte riktigt mogna men vill du koka gelé så är det dags att göra det nu. Förut var det kutym att barnen tog med sig några liter lingon till skolan, men den traditionen har försvunnit på många håll.

Orsakerna till det är flera.

- Nej, vi kan helt enkelt inte ta emot och uppbevara så mycket bär. I såfall borde vi koka lingongelé men det är för sött enligt de nya kostrekommendationerna, säger Anja Lillqvist som är bespisningschef och tillförordnad kosthållschef i Pedersöre.

Förut hade eleverna till och med lingonlov, då var man ledig, eller ledig och ledig man skulle ju plocka bär. Några skolor kanske ännu håller traditionen vid liv säger Lillqvist, kanske Lepplax skola.

- Nej, vi slutade med det för över fem år sen, säger Siv Häggman som är klasslärare i Lepplax.

Det finns inte heller något tillredningskök längre i Lepplax skola, så var skulle man då koka sylt?

- Det var enkelt förr när vi hade en köksa som tog emot bären, säger Häggman.

Inte heller i Kronoby plockar skoleleverna lingon, men så är det ju Fazer som sköter skolbespisningen och inte kommunens egen personal.

Men på vissa håll lever traditionen kvar. Till exempel i Jakobstad och Vörå tar skolorna emot lingon.

- Ja, alla skolor i Jakobstad tar emot lingon,men de måste vara rensade, säger kosthållschef Lisa Kentala.

Skolköken önskar att alla eleverna plockar en liter lingon så att det räcker till sylt för hela vintern.

Lingon för 10 miljoner

Lingon, vaccinium vitis-idaea, vårt allra mest plockade bär. Namnet kommer från latin där vitis-idaea betyder "vin från berget Ida". Till största del består det röda bäret av vatten. Det innehåller också kolhydrater, proteiner och mineraler och spårämnen.

Dessutom finns C-, B- och K-vitamin i bäret. Det är också rikt på fibrer och polyfenol-föreningar som motverkar hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

I medeltal är lingonskörden i Finland runt 300 miljoner kilogram och blåbären står för 200 miljoner kilo. Men det beror på vädret.

Skörden kan växla mellan 129 miljoner kilo och 386 miljoner kilo.

Bild: Biopix

Vi plockar ungefär 10 procent av alla de bär som mognar, det vill säga sammanlagt ungefär 50 miljoner kilogram blåbär och lingon. Men blåbäret håller på att komma i fatt i popularitet. Fyra miljoner kilogram frusna lingon exporteras varje år från Finland, i reda pengar är det nästan 10 miljoner euro.

Totalt exporterar vi över 10 miljoner kilogram bär och svampar till ett värde av 24 miljoner euro.

Även djuren uppskattar bären. En björn kan äta tiotals kilo bär på en dag. Bäst är de söta blåbären som innehåller mycket energi som björnen kan lagra till fett innan den går i vinteride.

Syltens och saftens renässans

Vi har i flera år redan känt av den här trenden av "homing" och många unga vill ha tips och råd om matlagning

― Hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson

På Marthaförbundet märks bärsäsongen i hushållsrådgivningen. Man kan ringa Marthaförbundet för att få tips om hur man gör sylt och saft av sina bär. Och det verkar finnas en stor iver att plocka och ta tillvara.

Men många har tappat bort den kunskap som mormor och farmor hade.

- Det märks att det åter blivit trendigt att laga sin egen mat från grunden. Vi har i flera år redan känt av den här trenden av "homing" och många unga vill ha tips och råd om matlagning, säger hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson som är sakkunnig i huslig ekonomi.

Rådgivarna hjälper gärna till och under de senaste veckorna har frågorna främst handlat om gelé-problem.

- Många ringt och frågat varför det inte blir gelé av bären hur de än kokar dem. Är det något fel på sockret, eller vad beror det på, säger Eriksson.

Sockret är det inget fel på, antagligen är det den våta sommaren som gjort att pektinhalten i bären är låg. När det gäller lingon så vill många veta hur man kan förvara bären.

- Lingon innehåller bensoesyra så egentligen behövs inte ens socker för att uppbevara dem. Rårörda lingon står sig bra svalt med en liten nypa socker. Sen kan man ju riktigt bra frysa dem och tina upp vartefter, säger Eriksson.

Här hittar du Marthaförbundets ABC för att sylta, safta och konservera

Bären blev en kärlekshistoria

För Catarina Ekblom var det som en dröm när hon som ung nyutbildad kock kom till Staraby och fick botanisera i svärmors frys.

- Där fanns bär av alla de sorter, säger Ekblom.

Och ute på gården fanns stora bärodlingar dit folk fick komma för att själva plocka svartvinbär.

Det är "back to basics" som gäller nu. Köper man lingonsylt ska den innehålla riktiga lingon

― Catarina Ekblom

Bären kom att så småningom bli Ekbloms födkrok i det egna företaget MarmeladKompaniet där hon förädlar bär och frukter. I dag odlar familjen Ekblom bär hemma på gården i Staraby utanför Jakobstad och maken plockar också ivrigt skogsbär.

I sommar har MarmeladKompaniet vilat medan Ekblom jobbat med bär på ett annat sätt. På bageriet och caféet Skorpan i Jakobstad har hon jobbat med att starta upp egen glasstillverkning.

Men nu har MarmeladKompaniet har vuxit sig så stort att det inte längre ryms i köket hemma i Staraby.

Vattlingon och fruktläder
Bild: YLE/Strömsö

- Det är mathantverk jag sysslar med och då får det inte bli för storskaligt. Nu tankar jag idéer och så letar jag reda på en större lokal, sedan tar jag en nystart med företaget.

Och Catarinas produkter är uppskattade. Hon använder inga tillsatsämnen i produktionen utan det är bär, socker och kanske en skvätt vatten.

Pektin kan man koka själv av äppel, det behövs 200 till 300 gram pektin per kilo marmelad.

- Det är "back to basics" som gäller nu, folk uppskattar mat gjord från grunden av fina råvaror. Köper man lingonsylt ska den vara gjord av riktiga lingon och inte en massa vatten och konstgjorda ämnen, säger Ekblom.