Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Unga dejtar för att finansiera studieliv

Från 2015
Halare på Pampas
Bild: Yle/Petter Sandelin

Att dejta för att finansiera sina studier är ett växande fenomen också i Norden. En dansk dejtingsajt uppger att ett hundratal kvinnliga studerande har registrerat sig på sajten inför skolstarten, vilket är en dramatisk ökning från tidigare.

I augusti rapporterade brittiska medier att allt fler studerande finansierar studierna med prostitution via dejtingsajter. Fenomenet har vuxit i takt med att terminsavgifterna i Storbritannien har ökat.

Trenden att finansiera studielivet med hjälp av avtalad dejting har ökat också i Norden, trots att studierna är gratis. Den danska dejtingsidan Sugar Daters uppger att antalet unga kvinnor som registrerat sig på sajten har ökat märkbart inför skolstarten. Kring 100 kvinnor registrerade sig under de första veckorna i augusti. Sajten uppger sig ha totalt 1 600 kvinnliga medlemmar.

Sugar Daters har verksamhet i flera europeiska länder, och startar som bäst upp också i Finland.

Karin Agner, Sugar Daters svenska marknadsföringschef, berättar att sajten fungerar som vilken dejtingsajt som helst. Man mejlar och kommer överens om vilken typ av förhållande man vill ha. Medelåldern bland kvinnorna är 25 år, medan männen är i snitt 43 år gamla.

Agner anser ändå att det inte enbart handlar om pengar, trots att den klassiska "sugar baben" är en yngre kvinna som tar sällskap av en äldre, ekonomiskt stabil man.

- Det är mer gentleman-grejen som vi tycker att är konceptet, säger Agner.

Bostäder och lyxresor

Sugar Daters uppger på förstasidan att verksamheten inte handlar om sex för pengar.

- Vi har satt upp det på vår webbsida, och vi uppmanar våra medlemmar att anmäla fall där man misstänker att någon får betalt för sex, säger Agner.

I praktiken är det ändå svårt att hålla reda på vad som egentligen försiggår på sajten.

I Storbritannien har antalet studerandemedlemmar på motsvarande sajt, Seeking Arrangement, ökat med över 40 procent sedan terminsavgifterna vid brittiska universitet trefaldigades år 2012.

Trots att Seeking Arrangement officiellt uppger att sajten inte finns till för sexhandel berättar studerande som BBC intervjuat att de har sex för pengar. Ungdomarna får allt från månatliga ersättningar till lyxresor.

Agner berättar att en del av danska Sugar Daters medlemmar har erbjudits bland annat bostäder till terminsstarten.

Diskussion om artikeln