Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Guatemalas president riskerar korruptionsåtal

Från 2015
Fest i Guatemala City efter beslut att frånta president Pérez Molina hans immunitet.
Bild: ESTEBAN BIBA/EPA

Guatemalas kongress röstade i natt enhälligt ja till att frånta president Otto Pérez Molina hans immunitet. Kongressbeslutet ledde till spontana gatufester.

Alla närvarande 132 kongressledamöter röstade ja till att frånta president Otto Pérez Molina hans immunitet. Pérez Molina kan nu komma att åtalas för korruption och häktas. Genast efter omröstningen i kongressen beslöt en domare om utreseförbud för presidenten.

Pérez Molina misstänks vara inblandad i en omfattande korruptionshärva där guatemalanska företagare har betalat stora mutor för att undvika importtullar.

Flera högt uppsatta tjänstemän och politiker har redan tvingats avgå på grund av korruptionshärvan. Landets förra vice president Roxana Baldetti tvingades avgå på grund av korruptionsanklagelser och sitter häktad för närvarande.

Korruptionsavslöjandena har orsakat stora protester i Guatemala ända sedan april. Kongressbeslutet om president Pérez Molina beskrivs som historiskt och firades på gatorna i Guatemala City.

Det ska hållas presidentval i Guatemala på söndag. Exgeneralen Pérez Molina har hela tiden nekat till korruptionsanklagelserna och har hittills vägrat avgå innan hans presidentperiod löper ut i januari.