Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Anna Bertills: Skolan måste ta ställning för allas lika värde

Från 2015
Uppdaterad 11.11.2015 08:54.
VD för Folkhälsan utbildning
Bild: YLE

Min första insändare skrev jag 1994 - då var jag 14 år. En ung tjej i mitt högstadium hotades av utvisning och jag skrev en insändare och tågade med elevkåren till polisen för att lämna en vädjan.

På grund av en lärare som såg oss elever som en del av debatten, som ville låta oss påverka, som pratade om vad som hände och som gav oss en puff framåt.

För det är jag alltid tacksam. Den marschen till lokala länsmannen förändrade mig lite där och då. För skolan kan göra en enorm skillnad i en ung människas värderingar. Och i tron på varandra i de minuter som tidningar och massmedia berättar om människor som flyr sitt hemland, skriver Anna Bertills i en kolumn för Yle Österbotten.

Många frågor

Varför kommer båtar med människor hit, vad är flyktingar, vad är krig, är de hungriga? Frågar min sexåring och min treåring 21 år efter att jag lämnade vädjan till polisen. Och med en viss tvekan öppnar vi en samhällsdiskussion som kanske är lite för svår att ta in men som är nödvändig.

Allt i livet är inte barnprogram, plockgodis på fredag och tjat vid kvällsmaten. Det är så mycket mera som det inte finns en chans att dölja för små barn och unga.

Vågar vi ta debatten?

Vågar vi ta debatten om människors lika värde eller gömmer vi oss bakom hörnet och säger det vi alltid säger; skolan är en neutral plats - alla formar sina egna värderingar. Vågar vi vara avgörande i "elevens tillväxt som människa" även utanför skolämnen?

Vi tror att dagens samhällsklimat gör det än viktigare att bidra med det våra lärare och handledare gör: tron på medmänniskan. Och vi vill höja rösten utåt.

Den grundläggande utbildningen handlar både om fostran och om undervisning. Målet är att stödja elevernas tillväxt som människor och samhällsmedlemmar och att lära ut nödvändiga kunskaper och färdigheter - så beskrivs det på Utbildningsstyrelsens hemsida. Låt oss ta avstamp just här; elevernas tillväxt som människor.

Skolans värderingar

Det är lunchdags i skolorna och jag kommer in i matsalen. Jag pekar på en av våra unga studerandes mössa som är djupt nerdragen över ansiktet. Den ska bort i matsalen. Jag vänder mig om när jag hör en svordom uttalas och svarar att sådant språk inte hör hemma här.

Ordningsregler, nolltolerans, antimobbningsarbete, jämställdhet och artighet. Hos oss vill vi ta steget lite längre ut än så. Vi vill prata värderingar i skolan, i vår undervisning och med våra studerande.

Vi vill tro att det vi säger, det vi diskuterar och det vi ger varje människa hos oss har betydelse. Att det är okej att föra in samhällsdiskussioner, lära elever att tänka kritiskt även där men, framförallt lära medmänsklighet. Ni vet, den arten som börjar lysa med sin frånvaro.

Faktum är att skolan och speciellt internatskolor har en avgörande betydelse i en ung människas utveckling. Samma sak ser vi i våra arbetsverkstäder Sveps och Föregångarna, även i hur människan formas.

I vår skola samsas en 15-årig blivande idrottsledare med en 60-årig analfabet. Och vi tror de har enormt mycket att ge varandra. Samspelet funkar.

Norrvalla är ett område som blivit allt lugnare ju mera studerande som kommit in. Som blivit allt mera fyllt av människor från olika länder, från olika bakgrunder, med olika bagage.

Vågar vi i utbildningssektorn prata värderingar med varandra, med studerande och utåt? Vågar vi stå för värderingar också utåt? Vågar vi delta i debatten?

Jag har inte en enda gång hört rasistiska påhopp mellan studerande. Jag har inte en enda gång hört våra studerande ifrågasätta sina medstuderandes rätt att vara här. Däremot vuxna människors klara ifrågasättande, rädslor, förutfattade meningar, sneda blickar, ignorans och misstänksamhet bakom det egna staketet.

Flyktingvänner

En stor del av vår personal tänker bli flyktingvänner via Röda Korset. De vill, de tror och de har en vilja för det goda. Och goda gärningar smittar av sig. Varje dag, varje minut.

Folkhälsan Utbildnings skolor och verkstäder utmanar just Din skola i att våga ta plats i debatten, våga stå för och lära ut medmänsklighet. Höjer ni också rösten? Fattar ni också micken? För det har betydelse - för elevens tillväxt som människa och för ett mera medmänskligt Finland.

Anna Bertills
VD Folkhälsan Utbildning Ab

Till Folkhälsan Utbildning hör Norrvalla idrottsinstitut och folkhögskola, Solvalla idrottsinstitut och arbetsverkstäderna Sveps och Föregångarna.