Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nordea: Finland paralyserat

Från 2015
Uppdaterad 02.09.2015 10:56.
Pengar.
Bild: Creative Commons / martaposemuckel

Nolltillväxten håller i sig i ytterligare några år. Det förutspår bankkoncernen Nordea i sin nyaste ekonomiska prognos för Finland.

Landets ekonomi backar för fjärde året i följd. Dessvärre finns inga tecken på en snabb återhämtning, säger chefsekonomen Aki Kangasharju på Nordea.

- Även om oljan är billig och efterfrågan i euroområdet ökar, förväntar vi oss ingen klar förbättring i Finlands ekonomi inom kort.

Nästa år räknar Nordea med en tillväxt på 0,5 procent. Bankkoncernen har skrivit ned sin tidigare prognos för 2016 med 0,5 procentenheter. Samma blygsamma tillväxt förväntas även för år 2017.

Kangasharju motiverar de dystra utsikterna med bekanta argument. Efterfrågan på finländska exportprodukter är svag och det leder till att det inte investeras i ny kapacitet. De strukturella problemen i landet leder till att tillväxten uteblir i åtminstone några år till, säger man på Nordea. Bankkoncernen förutspår också att arbetslösheten i Finland kommer att öka och nå genomsnittet i euroområdet.

Regeringen får bråttom

På Nordea är man bekymrad över att regeringen inte lyckats få till stånd speciellt mycket under sina första hundra dagar vid makten. Det att samhällsfördraget havererade och att spetsprojekten kommer igång trögt innebär att trycket på regeringen ökar, säger Kangasharju.

- Den måste snabbt skrida till åtgärder för att rädda Finlands ekonomi.

Bankkoncernen är bekymrad över att uppgången i euroområdet inte påverkat exporten från Finland, trots att uppgången redan pågått i tre års tid. Enligt Nordea ligger orsakerna till det här i den finländska exportens strukturer och bristen på konkurrenskraft.