Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jeanette Björkqvist får Fredrika Runeberg-stipendiet

Från 2015
Uppdaterad 02.09.2015 20:57.
Yle Nyheter TV-nytt: Björkqvist: Visar på en modern samhällsmoderlighet - Spela upp på Arenan

I dag på Fredrika Runebergs födelsedag uppmärksammas en samhällsmoderlig insats traditionsenligt med Fredrika Runebergs-stipendiet.

För en samhällsmoder är det viktigt att man har hjärtat på rätta stället, anser årets stipendievinnare Jeanette Björkqvist, som är en journalist med mänskliga förtecken.

- Det handlar ju om att man har en moral. Det handlar ju också om att man ska kunna se utanför sig själv, säger Björkqvist.

Hon synliggör dem som inte får synas

Stipendiaten är inte rädd för att bita i de tunga ämnena. Björkqvist har gett en röst åt människor som många inte vill höra, skriver kommittén för Fredrika Runeberg i motiveringen till priset.

- Också i det samhällsklimat som vi lever i just nu, vågar Jeanette lyfta fram frågor som kanske för många av oss känns svåra, säger Andrea Hasselblatt, ordförande för Finlands Svenska Marthaförbund.

Själv har Björkqvist landsbygden och sina släktingar att tacka för sitt samhällsengagemang.

- Jag brukar säga så där lite romantiskt att det måste bero på att jag kommer från landet. Där har vi en inbyggd, rättvis syn och vi ser människors värde, säger hon med glimten i ögat.

Lidandet fick en annan innebörd

Björkqvist lämnade tryggheten ute på landsbygden för att klampa rakt in i oroligheterna ute i världen.

Hennes resor till länder som Afghanistan, Somalia och Rumänien har gett henne perspektiv på vad lidande är.

- Det finns många saker i vårt välfärdssamhälle som håller på att demonteras och som skapar osäkerhet. Men överlag tycker jag nog vi har råd att vara generös när det behövs lite medmänsklighet.

De utstötta får ett namn, ett ansikte

Som journalist vill Björkqvist framför allt ge ett ansikte åt alla de flyktingar, som blir offer för fördomar och främlingsfientlighet.

Hon vill berätta deras historier och visa människorna bakom de beteckningar som blomstrar i samhällsdebatten.

- Nu talar vi om saker som om alla skulle vara onda och på något sätt komma hit för att utnyttja oss och göra oss illa. Det är ju ett förkastligt sätt att se på människor.

Mycket erfarenhet i bagaget

Björkqvist har bland annat gjort researchen som ligger bakom pjäsen Kvinna till salu som gick på Svenska teatern och turnerade i skolor 2014-2015. Hon är också nyhets- och featurereporter på Hufvudstadsbladet.

Björkqvist belönades 2010 med EU:s journalistpris för sitt reportage Det oönskade folket, där hon skriver om de östeuropeiska romerna. För samma reportage tilldelades hon också Midaspriset 2011.

Hon fick också Finlandssvenska dramatikerpriset 2014 för Kvinna till salu.

Stipendiet utdelas för 29:e gången

Fredrika Runebergs stipendiefond instiftades 1986 inom ramen för Svenska kulturfonden och har sedan dess årligen delat ut ett stipendium till personer i Svenskfinland för samhällsmoderliga gärningar.

I Fredrikakommittén som avgör vem som får stipendiet ingår representanter från Finlands svenska Marthaförbund, Delegationen för Svenska kulturfonden och Svenska folkskolans vänner.

Stipendiet utdelas varje år den 2 september i makarna Runebergs hem i Borgå.

Onsdagen den 30.9 klockan 21.05 kommer Kvinna till salu att i sin helhet sändas i Radio Vega.

Diskussion om artikeln