Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Gunilla Teir får inte predika i hemförsamlingen

Från 2015
Uppdaterad 02.09.2015 15:42.
Gunilla Teir
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Nyblivna prästen Gunilla Teir i Kristinestad får inte hålla högmässa i sin hemförsamling. Tf kyrkoherdens övertygelse om att kvinnor inte ska vara präster sätter stopp för det.

Många församlingsmedlemmar vill se och höra henne i predikstolen, och inte minst för deras skull vore det önskvärt med lite liberalare förhållning till kvinnliga präster i hemförsamlingen, tycker Gunilla Teir.

Det var ingen överraskning för Gunilla Teir, när hon prästvigdes i juni, att det kan dröja innan hon får möjlighet att hålla gudstjänster i Kristinestads svenska församling.

- Människor har frågat av mig: när ska du predika i Kristinestad. Eftersom jag blev prästvigd tycker jag om att göra saker som präster gör. Jag trycker om att möta människor och jag tycker om att predika. I prästyrket tycker jag det viktigaste är att möta människor, säger Gunilla Teir.

Konservativt i Kristinestad

Gunilla Teir upplever trots det här inte att någon har satt munkavle på henne, men hon tycker att det är lite lustigt att det är så pass konservativt i Kristinestad då vi ju har haft kvinnliga präster sedan slutet av 1980-talet.

Tf kyrkoherden Lars Lövdahl var inte intresserad av att kommentera saken desto mera. Han hänvisade till sin övertygelse. Han har dessutom börjat tröttna på diskussionen.

- Alla har känt till det här nu i många herrans år, sade Lövdahl.

Det är domkapitlet i Borgå Stift som väljer kyrkoherde. En präst som är emot kvinnliga präster är inte valbar till tjänsten som ordinarie kyrkoherde.

När tjänsten som kyrkoherde i Kristinestad lediganslogs fick den inga sökande. Då valde församlingen Lars Lövdahl som tillförordnad kyrkoherde för ett år i gången.

Perioden tar slut den sista december. I höst lediganslår Domkapitlet i Borgå stift tjänsten på nytt.

Eftersom Lövdahl är emot kvinnliga präster kan han inte söka tjänsten som ordinarie. Däremot kan församlingen välja honom igen för ett år om ingen söker tjänsten.

Det är kyrkoherden i församlingen som i sista hand avgör vem som får eller inte får predika.

- Det slutliga beslutet tas av församlingens kyrkoherde, så sa domkapitlets notarie Clas Abrahamsson.

Inte ens biskopen kan påverka

Tidningen Sydösterbotten rapporterade om det här i lördags och i tisdags, hade fått ett skriftligt svar av biskop Björn Vikström, som hoppas att det kan ordna sig på något sätt. Han känner till att många församlingsbor gärna skulle se att Gunilla Teir fick predika i Kristinestad. Men det verkar som om inte ens biskopen kan påverka utgången.

- Biskopen kan och kanske till och med bör diskutera med kyrkoherden om det här. I de allra flesta fall hitta man nog en lösning som tillfredsställer de allra flesta. Men det är klart att det i slutändan är på kyrkoherdens ansvar.

- Jag önskar av hela mitt hjärta att det här inte ska bli en orsak till bråk. Vi har kommit överens med Lars Lövdahl om att vi ska behålla freden.

Biskop Björn Vikström har varit på arbetsresa, och kom hem på tisdag. Han var inte anträffbar på telefonen då.

Får predika i Kaskö och Närpes

Gunilla Teir har under sin tid som prästvigd fått predika, även om det inte har varit möjligt i hemförsamlingen. Däremot har hon predikat i Kaskö och Närpes.

Gunilla Teir säger också att hon inte har tänkt gå vidare i utbildningen för att skaffa sig kompetens att bli kyrkoherde. I dag undervisar hon bland annat religion och psykologi vid gymnasiet i Kristinestad.