Hoppa till huvudinnehåll

Teknik

Köksmaskinen sparar tid och krafter

Från 2015
Uppdaterad 31.05.2016 08:47.
Kungskonsumenten testar köksmaskiner.
Bild: Yle/Kuningaskuluttaja

Köksmaskinen är kökets ryggrad. Den sparar såväl tid som krafter för hemmakocken. Kungskonsumenten testade fyra köksmaskiner under 300 euro: Bosch, Electrolux, Kenwood och OBH Nordica. Köksmaskiner i den här prisklassen täcker en barnfamiljs behov väl.

Testet bedömde hur lätt det är att använda maskinerna, hur praktiska de är och hur effektiva de är. Testgruppen bestod av ivriga matlagare, två lärare från yrkesinstitutet Omnia och en elev från Esbo. Alla tre hade redan färdigt en köksmaskin hemma.

Hushållslärare Elisa Vaapos tre barn provade också på att använda köksmaskinerna.

- Den viktigaste egenskapen för en köksmaskin är att den gör det som önskas. Köksmaskinen befriar de egna händerna då det räcker att man sätter ingredienserna i maskinen och knäpper igång den.

Restaurang- och storkökskocken Kaija Sulkava-Räsänen har ägnat sig åt olika undervisningsuppgifter i närmare 20 år. Sulkava-Räsänen ska ha en effektiv köksmaskin. En stor skål är också ett bonus.

- Jag använder maskinen så gott som dagligen, ibland flera gånger om dagen. Jag använder den så mycket så möjligt, speciellt för att tillverka olika degar, smördegar och bröddegar.

Vietnamesiska Trang Nguyen har bott i Finland i tio år. Hon ska snart bli färdig kock och drömmer om en egen asiatisk restaurang.

- En köksmaskin ska vara stark och snabb.

På inspelningsdagen tillredde testpersonerna en bröddeg, chokladmousse och oljebaserad salladssås med köksmaskinerna. De här och andra saker hade tillretts i hemmen under en månads tid.

Kenwood knådar stora degar

Kenwood och Electrolux tog hem vinsterna med jämna poäng. Testgruppen gillade klassikern Kenwood för dess effektivitet och Electrolux speciellt för sitt utseende.

Alla fyra maskiner utförde arbetet väl, men det förekom också skillnader.

Kenwood orkade knåda stora och hårda degar och var därför Kaijas favorit. Med en enlitersdeg blev det kvar utrymme för jäsning i skålen (4,6 l). Ett litet minus fick maskinen för att den kunde röra på sig och föra oväsen i högre hastigheter.

- Hur mycket maskinen kan röra sig beror lite på underlaget. Det lönar sig att sätta en fuktig handduk under maskinen så rör den på sig mindre, tipsar Kaija Sulkava-Räsänen.

Electrolux snyggast

Röda Electrolux var Elisa Vaapos och hennes barns favorit. De gillade speciellt färgen och formgivningen.

- Den var nätt. Utseendet har säkert en betydelse för många om man tänker att maskinen är i ständigt bruk och står på paradplats i köket.

Familjen Vaapo tyckte också att Electrolux-maskinen var tystare än de andra maskinerna. Lampan på maskinen var också en bra sak. Den andra skålen gjorde det lättare att vispa olika ingredienser, som till exempel vid tillredningen av chokladmousse.

- Det gör maskinen bekvämare att använda när man inte behöver tvätta skålen hela tiden, säger Elisa Vaapo. Kaija Sulkava-Räsänen gillade också Electrolux-maskinens utseende men var förbryllad över maskinens vänsterhänthet.

- För mig var det svårt att sänka och lyfta skaftet med vänster hand. Jag letade hela tiden efter låsfunktionen på höger sida, säger Sulkava-Räsänen. Maskinen passade däremot bra för vänsterhänta Elisa Vaapo.

I både Kenwooden och Electroluxen fanns till skillnad från de andra maskinerna en möjlighet att justera vispens och skålens avstånd.

Bosch passlig för en liten familj

Bosch-maskinen lämpade sig bäst för familjen Trang, som har ett litet barn. Den minsta skålen på 3,9 liter räcker bra för en liten familjs behov. På testdagen var det ändå knappt så skålen räckte till för bröddegen på en liter.

- Degen steg upp längs degkrokarna mot skaftet. Det hade inte rymts alls mer deg i skålen, säger Kaija Sulkava-Räsänen.

Bosch-maskinen har en annorlunda design än de andra maskinerna. Trang Nguyen upplevde att maskinen är säker när man bakar med små barn, då barnens fingrar inte blir mellan skaftet.

Det finns sugkoppar på bottnen av maskinen som håller den på plats. Också på högre varv är maskinen tystlåten.

OBH Nordica förde mest oväsen

OBH Nordica var snabb och vispade bra, men det höga ljudet gav minus.

- Ljudet var så högt att jag inte hörde telefonen när den ringde, säger Elisa Vaapo.

OBH Nordica förde också ett irriterande ljud när man lyfte och sänkte skaftet. Skaftet var dessutom aningen styvt och löpte inte lika lätt som på de andra maskinerna.

Knåda, vispa och blanda om - till köksmaskinernas grundutrustning hör en degkrok, visp och omrörningsspade. En bra köksmaskin håller från generation till generation, så det lönar sig att lära sig använda den möjligast mångsidigt.

- Köksmaskinen tar mycket plats i köket, men den är värd det, säger Kaija Sulkava-Räsänen. Det blir mindre disk än till exempel med en elvisp.

Plus och minus

1. Delad förstaplats: Kenwood KM336 Chef Classic köksmaskin

Kungskonsumenten testar köksmaskiner.
Bildtext Kenwood KM336 01 Chef Classic
Bild: Yle

Pris: 249,00 (Hobby Hall)
Effekt: 800 W.
Planetarisk blandning, skålstorlek 4,6 l, lock, steglös nivå för justering av hastighet och puls, gummimatta under skålen, spatel, skiftnyckel, grönsaksskärare och receptbok. 20 olika tillbehör som tilläggsutrustning.

+ snabb och stark
+ effektiv, kan knåda också stora degar
+ lätt att tvätta och rengöra
+ tydlig instruktionsbok
+ enkel att använda också utan instruktionsbok
+ justerbar visp

- högre varv medför högre ljud
- ålderdomlig design
- man får inte loss locket utan att ta loss vispen

1. Delad förstaplats: Electrolux Assistent EKM4000

Kungskonsumenten testar köksmaskiner.
Bildtext Electrolux Assistent EKM4000
Bild: Yle/Kuningaskuluttaja

Pris: 279,00 (Expert), 299,00 (Gigantti)
Effekt: 1000 W.
Planetarisk blandning, skålstorlek 4,8 l med stort skaft och lock samt 2,9 l, 10 hastighetslägen, LED-ljus för skålen. Grönsaksskärare, pastamaskin och köttkvarn som tilläggsutrustning. Reservdelar tillgängliga.

+ behagligt tyst ljud
+ snygg, en fröjd för ögat i köket
+ effektiv
+ lätt att använda också utan instruktionsbok
+ justerbar visp
+ LED-ljuset gör maskinen praktisk att använda
+ rymlig skål
+ två olika skålar

- låsfunktion på vänster sida

2. Bosch MUM54A00

Kungskonsumenten testar köksmaskiner.
Bildtext Bosch MUM54A00
Bild: Yle/Kuningaskuluttaja

Pris: 249,00 (Prisma)
Effekt: 900 W
Multi motion-drive: multirörelseenhet, skålstorlek 3,9 l, lock, 7 hastighetslägen och hold. Tilläggsutrustning tillgänglig.

+ behagligt ljud
+ snygg design
+ effektiv
+ sugkoppar i bottnet

- kort elsladd
- liten skål
- jobbigt att lägga ihop visparna
- det händer lätt att degen steger upp i vispen

3. OBH Nordica First Kitchen 6681

Kuningaskuluttaja testar köksmaskiner.
Bildtext OBH Nordica First Kitchen 6681.
Bild: Yle/Kuningaskuluttaja

Pris: 199,00 (Gigantti)
Effekt: 700 W
Planetarisk blandning, skålstorlek 4,5 l, lock, handtag på skålen, steglös nivå för justering av hastighet. Tilläggsutrustning tillgänglig.

+ effektiv, klarar av rätt stora degar
+ snabb
+ enkel att använda också utan instruktionsbok

- högljudd
- otrevligt ljud då man sänker skaftet som är tungt och styvt
- ålderdomlig design

Tiina Lappalainen
Ursprungstexten på Kungskonsumentens sidor.