Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Återvinn kläder och accessoarer

Från 2015
Uppdaterad 19.09.2015 09:35.
Lees t-tröja med virkad duk baksidan.
Bildtext Många kläder sys om och dekoreras i Lees ateljé.
Bild: YLE/Strömsö

Lee Esselström samlar på gamla kläder och accessoarer som kan återanvändas och bli fantasifulla och vackra kreationer. Här får du tips till nästa garderobstömning.

Nya kläder av gamla
Lee och Elin rensade skåpen på Strömsö och hittade bland annat några gamla tröjor som fixades om med hjälp av lite spetsar och band. Gamla kläder med hål eller fläckar kan med fördel sys om till något annat istället för att sättas i grovsoporna.Ibland räcker det med att byta knapparna på en jacka eller lägga till en brosch så känns plagget som nytt!
Nya kläder av gamla

Strömsö inslag: Nya kläder av gamla 2 - Spela upp på Arenan

Kläder med reflex
Lee har gjort en livsviktig upptäckt. Det enda sättet att synas när man är ute och går i mörkret är att använda reflexväst. Vanliga små reflexer syns knappt alls. Med detta i åtanke vill Lee sporra till ökad reflexanvändning. Ju fler reflexer desto bättre!
Kläder med reflex

Lee som spindel
Bildtext Lee som spindel
Bild: YLE/Strömsö

Enkla och snabba utklädningskläder
Maskerad på dagis, temafest på jobbet eller utklädningskostymer till skolan eller födelsedagsfesten – det blir lätt något man förtränger och sparar till sista minuten. Här kommer flera olika tips på väldigt enkla kostymer man kan göra själv utan att behöva sy ett enda stygn och enbart av material som man kan hitta hemma i garderoben.
Kläder för kalas och fest

Kjol av gamla dukar och stramaljtavlor
Gamla stramaljtavlor från loppis kan återanvändas som dekoration på klädesplagg. Återanvänd gamla dukar och stramaljtavlor och sy t ex en egen kjol. Lee visar här hur du snabbt och enkelt gör din egen kjol av gamla bordsdukar och broderier. Personlig stil och återanvändning är både rätt och lätt!
Kjol av gamla dukar och stramaljtavlor

Strömsö inslag: Kjol av gamla dukar och stramalj - Spela upp på Arenan
Lees t-tröjor med virkade dekorationer
Bildtext T-tröjor med virkade dekorationer
Bild: YLE/Strömsö

T-trojor med virkade dukar som dekoration
Piffa upp dina tröjor med virkade dukar och ge dem helt nya uttryck. Om man inte vill virka dukarna själv hittar man dem för ett par euro styck på loppmarknader.
T-tröjor med virkade dukar som dekoration

Lees tovade mössa.
Bildtext Lees tovade mössa
Bild: Svenska Yle / Strömsö

Slakta ylletröjor
När man slaktar och återanvänder ylletröjor behöver man inte mer än god fantasi och ett sinne för återanvändning. Som måttstock duger den egna kroppen bäst och utgångsmaterialet bestämmer ofta färger och former.
Slakta ylletröjor

Gamla stövlar med nya skaft
Ett par gamla stövlar kan bli som nya med litet egen design. Måla snygga mönster på stövlarna med målarfärgsklott på eller inhandla begagnade stövlar på loppis. Lee gör ett par orange och ett par svarta gummistövlar.
Gamla stövlar med nya skaft

Strömsö inslag: Nya skaft på gamla stövlar - Spela upp på Arenan

Väska av stövelskaft
En väska för alla väder! Med ett gammalt stövelskaft kan du enkelt trolla fram en garanterat personlig väska som matchar stövlar och regnkappa samt är lätt att rengöra. Låt dina håliga stövlar få nytt liv i regn och slask!
Väska av stövelskaft

Strömsö inslag: Handväska av stövelskaft - Spela upp på Arenan
Lees gröna accessoar.
Bildtext Virka accessoar av glasögon
Bild: YLE/Strömsö

Virka accessoar av glasögon
Camilla, Jim och Lee utsatte varandra för en utmaning där de skulle handla material från loppis till varandra. Jim köpte bl a ett par gamla solglasögon till Lee som hon gjorde om till en häftig accessoar genom att virka in bågarna.
Virka accessoar av glasögon

Ring med knapp eller pärlor
En knappsamling är en ren guldgruva, tycker Lee. Här får du några tips på hur du kan ge udda knappar eller överblivna pärlor nytt liv.
Ring med knapp eller pärlor

Strömsö inslag: Ring med knapp eller pärlor - Spela upp på Arenan