Återvinn råvaror och lagad mat
I Strömsös kök lagas ofta mat av udda råvaror, svampar, vilda örter och växter samt överblivna rester och mat som kan frysas ner och ätas senare. Här är några tips på hur du kan variera din matlagning.
Vad gör du med dina matrester? Hur pimpar du din vardagsmat? Skicka in bilder på dina bästa matrester!
Vegetariska rätter:
Soppa på ugnsbakad zucchini och zucchinibrioche
Zucchini utgör basen för denna härligt lena soppa. För att få till en riktigt matig helhet serveras den med en fyllig brioche med inslag av zucchini och rödlök. Zucchini går även bra att frysa in, så passa på att ta tillvara stora som små inför vintern! Hönsbuljongen i receptet kan naturligtvis bytas mot vegetarisk.
Soppa pa ugnsbakad zucchini och zucchinibrioche

Fiskrätter:
Gädda med kantareller och västerbottensost
Gädda är en elegant fisk, när man väl vet hur man ska tillaga den. I t ex Frankrike och Tyskland anses gäddan vara en verklig gourmetfisk. Här kommer vår version på gourmetgädda. En kombination av fiskfilé med färsröra mellan som vi smaksätter med kantareller och smakrik ost.
Gädda med kantareller och vasterbottensost
Paul Svensson och Jonathan Granbacka slog ett slag för det vi i folkmun kallar skräpfisk, d v s god fisk vi dock undviker för alla små ben som är svåra att plocka bort. Istället för att ge de små liven till katten lagade Paul tre utsökta rätter av braxen id.och mört.
Smörbakad braxen
Fisk och smör, det är en oslagbar kombination. Baka av en saftig filé av braxen i ugnen med, ja, rätt mycket smör, då blir det gott ser ni!
Smörbakad braxen
Franska fiskbullar av id
Id och mört är fiskar som passar utmärkt till fiskfärs, det gäller både för konsistensen och smaken. Här använder vi den större karpfisken id till eleganta franska fiskbullar, så kallade queneller.
Franska fiskbullar av id

Gravad mört med Nobis dressing
Gravning är ett bra sätt att tillaga småbeniga fiskar. Mört, som har en mycket god smak, gör sej bra som gravad. Här serveras mörten som en matig macka på sött bröd med potatis och ägg.
Gravad mort med Nobis dressing

Kötträtter:
Kärnhus
Det här kycklingrätten är egentligen baserad på olika typer av kärnor och kärnhus, många som vi vanligtvis slänger kan bli en fantastisk måltid. Fruktkött och kärnhus har väldigt olika karaktär och här försöker jag visa på hur kul och intressant det kan bli när man särhåller dem.
Kärnhus
Lasagne med lufttorkad skinka och karljohansvamp
Vid infrysning: Kyl lasagnen och lägg först plastfolie tätt runt formen. Avsluta med aluminiumfolie. Vid återuppvärmning värm lasagnen på hög värme, 220°C, för att få en ny krispig yta. Servera med nystekt svamp, toppa med lufttorkad skinka och lite färska örter.
Lasagne med lufttorkad skinka och karljohansvamp
Svampbräserat grishjärta med sallad på lättrökt njure, granatäpple och endive
För många låter inälvsmat kanske som något man helst väljer bort från menyn, men rätt tillagat så döljer det sig en härlig smakupplevelse för en liten summa!
Svampbräserat grishjärta med sallad pa lättrökt njure, granatäpple och endive
Grillad högrev med varm potatissallad och barbequeketchup.
Mat som blivit över kan vara minst lika fina råvaror som färska. Här bjuder Paul på en härlig grillmeny med allt från grytkött till överblivna vinskvättar i recepten.
Grillad högrev med varm potatissallad och barbequeketchup
