Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mikael Reuter hör hemma i vårdbranschen: han är ju språkvårdare

Från 2015
Uppdaterad 02.09.2015 13:57.
Mikael Reuter
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Språkgurun Mikael Reuter svarade på frågor och talade språk ur åboländskt perspektiv i Åboländsk förmiddag.

Åboborna har ofta en uppfattning om att den svenska som talas i Åbo är den "neutralaste" i Svenskfinland. Enligt Mikael Reuter möts i stort sett alla finlandssvenska dialekter och språkvarianter i Åbo, framförallt genom Åbo Akademi. Också Yle Åbolands redaktion är ett typiskt exempel på ett sådant sammelsurium.

Mikael Reuter vill inte vara språkpolis eller språklig riddare. Han säger själv att han hör till vårdbranschen, han är ju språkvårdare,

Det finns ingen enhetlig dialekt i Åboland. "Houtskärsko" hör mer ihop med österbottniska dialekter än andra åboländska, t.ex.

Kulpenna är enligt rekommendationerna ett bättre namn på den penna som också kallas kulspetspenna eller "torrbläckpenna" som Martin som ringde upp sändningen hade i bagaget.

Ritva-Lena som ringde om pluralformen av not, som i notfiske, fick höra att man talar om en not, flera notar, inte noter eller nötter....

Vi fortsätter vårda språket tillsammans med Mikael Reuter som numera är Sildalabo. Han återkommer i våra sändningar och frågor kan sändas till formiddag.aboland@yle.fi.

Programmet är inte längre tillgängligt
Åboländsk förmiddag: Språkvårdaren Mikael Reuter diskuterar språk i Åboländsk förmiddag - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)