Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Svarthuvad gulsparv fick Hans Hästbacka att haja till

Från 2015
En svarthuvad sparv, fotograferad i Vasa i juli 2015.
Bildtext Den här svarthuvade sparven besökte Sundom i juli.
Bild: Läsarbild

"Vad är det där?". Biolog Hans Hästbacka hajade till över ett fotografi som en lyssnare sänt in till Naturväkteriet. Det visade sig vara en långväga gäst som observerats i Sundom.

Stig i Sundom skärgård ringde in till Naturväkteriet i augusti. Han berättade då om två ovanliga fåglar som var på besök. Stig hade själv kommit fram till att det kanske var en svarthuvad sparv.

Baserat på beskrivningen lutade Hans Hästbacka mot att det kanske var en gyllensparv. Vi bad Stig sända ett fotografi, för att Hans bättre skulle kunna identifiera fågeln.

- Det är en svarthuvad sparv, konstaterar en imponerad Hans Hästbacka då han ser fotografiet. Det här var en lyckträff för Stig och en lyckträff för oss att han fick den här bilden.

Den svarthuvade sparven är en mycket ovanligt gäst i våra trakter. Som närmast är den allmänt förekommande i Italien, Grekland och Turkiet.

Här kan du lyssna till den svarthuvade sparvens sång (extern länk).

Flyttfåglarna värmer upp

En lyssnare från Purmo ringde in och undrade om gässen redan har börjat flytta söderut. Hennes man hade sett gäss flyga i plog för någon dag sen.

- De har börjat samlas i stora flockar och man ser dem ofta på åkrarna. Det är framförallt grågåsen som börjar röra på sig för att undvika and- och gåsjakten, säger Hans.

Samma lyssnare konstaterade att det är dåligt med svamp. Sommaren har varit blöt, men den varma torrperiod som inföll i augusti har bromsat upp svamptillväxten.

- Förhoppningsvis kommer det de normala höstregnen i september som gör att svamparna kan växa på nytt.

Anfaller svanar om man går nära dem? Det undrar en lyssnare. Hans Hästbacka svarar att det finns enstaka knölsvanshanar som försvarar sina ungar till och med mot människor.

- Det har hänt vid några tillfällen att knölsvanshanar har gett människor "sittoppar" med sina hårda vingknogar, men det är inte det normala beteendet. Vanligtvis väser de bara för att varna en annalkande fiende.

Sjuka fiskar

Gun Snellman ringde in från Fäboda i Jakobstad med en fråga om sikar. Hennes man brukar fiska och det har enligt Gun blivit vanligare att sikar har blåsor fyllda med en gul vätska.

- Antingen är det en bakterieinfektion eller ett virus. De här utbrotten går i perioder. De ser obehagliga ut, men bara man skär de drabbade bitarna ska fisken nog gå att äta, säger Hans Hästbacka.

Rödvingetrast i naturen
Bildtext Rödvingetrast.
Bild: Esko Kitula

Så begicks en premiär i naturväkteriet. Per Hellman ringde in för att få hjälp att identifiera ett fågelläte som han spelat in med sin telefon. Efter att ha lyssnat på ljudet kunde Hans Hästbacka sluta sig till att det nog är en rödvingetrast.

- Rödvingetrastarna har olika dialekter i olika delar av landet, så det här kan vara en fågel från södra eller norra Finland, ger Hästbacka som förklaring till att den inte låter helt lika som en "vanlig, österbottnisk" rödvingetrast.

Hur sent ladusvalan kan ha ungar, var en fråga som en lyssnare i Nykarleby ringde in om. Hans Hästbacka säger att den kan i bästa fall kan få till och med tre kullar.

- Det är inte ovanligt att ännu i september se oflygga ladusvalungar, säger Hästbacka.

Glupska baggar

Från Eugmo i Larsmo ringde en lyssnare för att berätta om en syn som mötte vid ett besök i skärgården för ett par veckor sen. En grupp strandalar hade fått sina löv uppätna av små, grönblänkande baggar.

- Det var bara nervtrådarna kvar av löven, beskriver hon. Björkar och rönnar hade de inte rört.

Hans Hästbacka svarar att det är en form av bladbagge som varit framme. Det finns över 300 olika arter och populationerna ökar och minskar i vågor.

- Den här albladbaggen förekommer i stora mängder fläckvis ungefär vart tionde år.

En lyssnare tog kontakt via e-post och berättade om två igelkottar som brukade komma på besök och leta mat. En dag hittades båda igelkottarna döda. De hade bägge ett stort hål i magen och var helt urätna.

- Skator och kråkor förde mycket oljud den aktuella morgonen. Vem kan ha dödat igelkottarna? undrade lyssnaren.

Det kan vara just skatorna eller kråkorna som är skyldiga. Om några fåglar samarbetar så kan de vända en ihoprullad igelkott och komma åt att angripa den sårbara magen.

- När de en gång har lärt sig det här knepet är igelkottarna förlorade, säger Hästbacka.

En annan lyssnare har sänt in bilder på en stor myrstack som grävts upp. Vem har gjort det här?

- Det liknar nog mest björnens grävande, säger Hästbacka. Vi har ju björn i våra trakter både här och där.

Naturväkteriet i Vega Österbotten

40:34