Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anonyma kommentarer fortsatt okej på Svenska Yle

Från 2015
Uppdaterad 03.09.2015 11:52.
Marit af Björkesten
Bildtext Marit af Björkesten
Bild: Jyrki Valkama

De senaste dagarnas debatt kring webbkommentarer och hatretorik leder till en skärpning av Svenska Yles linje kring kommentarer. Men anonymiteten kommer man inte att avstå ifrån.

De senaste dagarna har flera mediehus bestämt sig för att antingen tillfälligt stänga av, eller åtminstone begränsa kommentarsfunktionerna på sina webbsidor.

På Svenska Yle har man diskuterat frågan på onsdagen och kommit fram till att man inte vidtar några speciellt omfattande åtgärder.

- Vi har redan en rätt sträng kommentarspolicy men den kommer att skärpas ytterligare, säger Svenska Yles direktör och ansvariga utgivare Marit af Björkesten.

I dagens läge refuserar Svenska Yle inte bara kommentarer som bryter mot lagen, utan också kommentarer som inte följer god ton eller som inte tillför debatten något nytt.
Svenska Yles kommentarspolicy hittar du i samband med kommentarsfältet.

I praktiken kommer kommentarerna nu att läsas och granskas ännu noggrannare än förut.

Inom bolaget kommer man nu också att snabba på arbetet med den s.k. Yle Profilen, d.v.s. en slags registrering som gör det åtminstone lite lättare att övervaka kommentarsfälten.

Nästan var tredje kommentar refuseras

Däremot kommer Svenska Yle inte att stänga av kommentarsfunktionen. Enligt Marit af Björkesten är möjligheten att uttrycka sin åsikt viktig.

- Idealet är samtalet, att argument ska kunna vägas mot varandra.

Samtidigt är hon väl medveten om att kommentarstrådarna inte alltid når upp till idealet. Hon jämför situationen med en ungdomsgård där det uppstår bråk.

- Ska de vuxna då stänga dörren och gå därifrån? Knappast.

Marit af Björkesten påminner om att Svenska Yle redan nu kan stänga vissa artiklar så att de inte kan kommenteras. Hon säger att det här närmast görs i samband med ämnen som man vet att knappast ger konstruktiva kommentarer.

- Det kan handla om språkfrågor eller om invandring. Vårt mål är att debatterna ska ge nya vinklingar och föra diskussionen vidare.

I dagens läge refuseras ungefär trettio procent av kommentarerna på svenska.yle.fi. Marit af Björkesten tror att andelen nu ökar.

Ok kritisera Yle

Marit af Björkesten medger att det är knepigt att göra balanserad journalistik kring inflammerade frågor.

I samband med flyktingfrågan har Svenska Yle beskyllts för partisk rapportering. Enligt vissa kritiker består journalistkåren på Svenska Yle av personer som bara vill se det positiva i invandringen.

Marit af Björkesten säger att även Yle måste tåla kritik och att folk måste få kritisera bolaget och dess innehåll.

- Just nu diskuterar vi vårt innehåll kanske livligare än någonsin tidigare.

Diskussion om artikeln