Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nina Katchadourian – den finurliga konstnären

Från 2015
Uppdaterad 08.09.2015 10:39.
Nina Katchadourian är konstnär med rötter på Pörtö i Borgå
Bildtext Konstnären Nina Katchadourian på sitt sommarställe på Pörtö som ligger i Borgå skärgård. Det lilla huset hon bor i har hämtats dit av hennes morföräldrar efter kriget.
Bild: Yle/ Kia Svaetichin

Konceptkonstnären Nina Katchadourian är född i USA där hon också är verksam. Men mycket inspiration och idéer tar hon med sig från den finska naturen. Hon spenderar nämligen alla sina somrar på Pörtö i Borgå skärgård.

Look carefully, titta efter ordentligt. Det var Nina Katchadourians mormor, gymnastikläraren Nunni Lindfors, som lärde Nina som liten flicka ute på en ö i den finska skärgården att vara observant och se noggrant på alla saker i omgivningen. Något som hon har tagit med sig hela livet och som avspeglas i hennes konst.

- Jag minns att mormor tyckte att det var viktigt att kunna känna igen och kunna namnet på olika fåglar, fiskar och växter. Man skulle se på saker och man skulle se noga på dem. Och det är en metod som jag har hämtat med mig och som jag använder när jag gör konst.

Ninas mamma är den finlandssvenska författaren och översättaren Stina Katchadourian och hennes pappa är den armeniska professorn Herant Katchadourian. Ett av Ninas tidigare konstverk heter The Mended Spiderweb och kom till på Pörtö redan år 1998. Hon lappade trasiga spindelnät och säger att det var hennes första riktiga konstprojekt som hände ute på Pörtö.

Nina Katchadourian gör konst av spindelnät
Bildtext Ninas första riktiga konstprojekt på Pörtö var att försöka lappa trasiga spindelnät.(foto: "Courtesy of the artist and Catharine Clark gallery")
Bild: "Courtesy of the artist and Catharine Clark gallery" Mended Spiderweb #19 (1998) Lavatory Self-Portrait in the Flemish Style #12 (2011) from "Seat Assignment"

Lappade spindelnät

- Jag spenderade några veckor helt för mig själv här och lade märke till att det fanns många trasiga spindelnät i skogen och jag förstod inte vad som hade hänt. Hade spindeln lämnat sitt gamla nät och startat på ett nytt? Jag gick och hämtade röd sytråd och så började jag lappa spinelnätet. Följande dag när jag kom tillbaka märkte jag att alla mina trådbitar låg på marken och spindeln hade reparerat sitt eget spindelnät på nytt. Spindeln var ointresserad av min hjälp och det var då som det blev intressant. Det blev en sorts tävling i vem som kunde reparera nätet bäst, skrattar Nina.

Leka på allvar

Nina Katchadourian kallas ofta för en konceptkonstnär, alltså att konsten är baserad på att idén, eller konceptet, tar över det materiella eller estetiska. Något Nina inte alltid tycker att passar in på henne eftersom hon tycker om att göra saker själv. För Nina är det väldigt viktigt att se de saker som andra inte ser eller räknar med. Vardagliga saker som andra tycker att är tråkiga, de sakerna vill hon svänga på och försöka få ut någonting av.

- Men det är sant att all min konst börjar med en idé som jag sedan skall genomföra. Det betyder att det ibland blir en bild, ibland ett ljud eller så blir det en video. Själva konstformen blir till av idén och utförandet.

Skapar konst på flygresor

I över fem år har Nina hållit på med ett projekt som heter Seat Assignment.

- På svenska kan man kalla projektet Sittplats, när man flyger får man ju alltid sin egen sittplats. Och iden med det här konstprojektet är att varje gång jag flyger måste jag försöka laga saker av det som jag har med mig eller runt mig. Och jag får enbart använda min mobiltelefon för att dokumentera råmaterialet till konstverket. Hittills har det blivit över 150 flygresor sedan jag startade projektet år 2010 så det har blivit många bilder, ljudprojekt och videoinstallationer, säger Nina. Med projektet vill Nina visa att till och med på ett flygplan där man annars kan ha rätt så tråkigt så kan intressanta saker hända.

Nina Katchadourian är konstnär med rötter på Pörtö i Borgå
Bildtext I fem år har Nina hållit på med Seat Assignment, här är ett självportätt som hon tagit på flygplanstoaletten. (foto: "Courtesy of the artist and Catharine Clark gallery")
Bild: "Courtesy of the artist and Catharine Clark gallery" Mended Spiderweb #19 (1998) Lavatory Self-Portrait in the Flemish Style #12 (2011) from "Seat Assignment"

- Man ska vara lekfull, men på allvar, det tror jag faktiskt på. Man måste tro på att det finns något att upptäcka och det får inte enbart bli en rolig lek utan man måste ta sin konst på allvar, menar hon.

Venedigbiennalen och guldlejonet

I maj besökte Nina Venedig, hon var inbjuden av Venedigbiennalen, Biennale di Venezia, som är en internationell utställning för samtida konst. Hennes konstverk ”Accent elimination” ingick i den armeniska utställningen och de vann guldlejonet för årets bästa paviljong i Venedig.

- Det var väldigt viktigt att vara med just i år och ställa ut för den armeniska diasporan. Det är hundra år sedan folkmordet i Armenien och vi samlade alla samtida konstnärer med armeniskt ursprung. Och det mest fantastiska var att vi med våra konstverk vann guldlejonet! Lilla Armenien vann, det känns som att vinna världscupen i fotboll mot Tyskland, skrattar Nina.

Härma accenter

Hennes videoverk heter ”Accent Elimination” och hon och hennes föräldrar försöker lära sig att tala med varandras accenter. Nina försöker tala som sin pappa med armenisk accent och som sin mamma med finlandssvensk accent medan hennes föräldrar kämpar med att få en bred amerikansk accent. I sex monitorer får man som åskådare ta del av detta.

Nina Katchadourian är konstnär med rötter på Pörtö i Borgå
Bildtext Mycket av sin inspiration och sina idéer får Nina ute i skärgården. Hon försöker komma alla somrar till Finland.
Bild: Yle/ Kia Svaetichin

- Jag har alltid varit frustrerad över att jag inte lyckas prata som mina föräldrar och jag har aldrig förstått hur de inte blivit av med sina ovanliga och ganska svårplacerade accenter. Och är det faktiskt viktig att eliminera sin accent?

Nina Katchadourians konstverk ”Accent elimination” kan ses på Venedigbiennalen fram till slutet av november i år.

Läs mera om Nina Katchadourians konst här:

http://ninakatchadourian.com
https://vimeo.com/112671144
http://www.ninakatchadourian.com/photography/seatassignment.php
http://www.ninakatchadourian.com/uninvitedcollaborations/spiderwebs.php/series