Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Inget gratis TBE-vaccin för Pargasbor

Från 2015
Uppdaterad 02.09.2015 18:26.
Fästing kryper på en arm.
Bild: YLE/Jessica Edén

Invånarna i Pargas stad kommer inte att erbjudas gratis TBE-vaccin. Så kan man tolka budgetförslaget som regeringen ska behandla nästa vecka.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har ansett att risken för att insjukna i den fästingburna hjärnhinneinflammationen TBE är så stor i Pargas att staten borde bekosta vaccin.

Men statlig finansiering ser alltså ut att utebli.

- Nya vaccinationsprogram brukar anges skilt i budgeten men i år finns inga sådana summor inskrivna i budgetförslaget, konstaterar överläkare Anni Virolainen-Julkunen vid Social- och hälsovårdsministeriet.

"Tanken är ju att vaccinering ska spara hälsovårdskostnader"

Fullmäktigeledamoten Nina Söderlund (Vf) i Pargas lämnade för fyra år sedan in en motion att staden borde jobba för gratis TBE-vaccin. Hon ogillar regeringens förslag.

- Det skärs ju ner överallt just nu, så det var i och för sig väntat. Men många av dem som beslutar om det här vet inte hur allvarligt läget är. Tanken är ju att vaccinering ska spara hälsovårdskostnader, nu kan det gå tvärtom, säger Söderlund.

Fallen av TBE har ökat under de senaste åren. Också de som bor i områden kring Kemi och Simo i Österbotten borde få gratis vaccin anser THL. I dag är det bara ålänningar som har rätt till gratis vaccin.

Den som drabbas av TBE kan få hjärnhinneinflammation som resulterar i svår huvudvärk och feber, ibland kramper och till och med förlamning. För de flesta läker sjukdomen av sig själv men cirka 30 procent får permanenta besvär.

Hårda budgetförhandlingar är att vänta nästa vecka då regeringen behandlar budgeten, men ändringar i budgetförslaget kan fortfarande ske.