Teheran restaurerade monument av Eila Hiltunen
Ett för den stora publiken relativt okänt monument av skulptören Eila Hiltunen har restaurerats till sin forna glans i Irans huvudstad Teheran.
Monumentet Palmdungen installerades 1975 i samband med en utbyggnad av Mellatparken i Teheran.
Parkarbetet skedde på uppdrag av shahbanu (drottning) Farah Pahlavi.
Hon tvingades lämna Iran några år senare tillsammans med sin make shahen Mohammad Reza Pahlavi i samband med revolutionen 1979.
Palmdungen var ursprungligen förgylld, men under årens lopp miste monumentet sin glans och började förfalla.
Polerade och lärde sig älska Eila Hiltunen
Teherans stad lovade i fjol betala en restaurering efter att ambassadör Harri Kämäräinen och direktör Jarno Peltonen vid Didrichsens stiftelse besökt stadens park- och monumentbyrå.
Arbetet gjordes i år av den unga iranska skulptören Ebrahim Eskandari.
Han putsade och polerade monumentet i sex månader och gjöt exakt likadana palmgrenar i sin ateljé i stället för dem som hade gått sönder.
- Som han själv uttryckt det - ju mer han polerat i de svåra svetsningarna, desto mer har han lärt sig att älska och uppskatta Eila Hiltunen, säger ambassadör Kämäräinen till Yle Nyheter.
Palmdungen blir efter restaureringen synligare än tidigare, eftersom staden låtit installera spotlighter under monumentet som lyser upp det då det är mörkt.
Samling under Stockmanns klocka
Mellatparken är en av Teherans mest besökta och omtyckta parker med statyer, monument och flera möjligheter till rekreation och aktiviteter.
- På den högsta kullen, faktiskt på en av parkens bästa platser, står vårt finländska monument, framhåller ambassadören.
Stället har enligt honom under årens lopp blivit en populär mötesplats bland Teheranborna och framför allt bland ungdomarna i staden.
Hela kullen brukar man kalla den Gyllene Palmen.
- Ungdomar träffas vid den Gyllene Palmen som Helsingforsborna träffas under Stockmanns klocka, säger ambassadör Harri Kämäräinen.
Skaparen bortglömd
Enligt ambassadören har man under årtiondenas lopp glömt bort vem det var som skapade Palmdungen.
I samband med restaureringen har Eila Hiltunens namn dock lyfts fram på nytt och Teheranborna fått veta att en del finländsk kulturhistoria finns i hjärtat av den iranska huvudstaden.
Finland har ett gott rykte i Iran och är känt framför allt genom Nokia, men också genom Linux, Kone och högteknologi, säger Kämäräinen.
Enligt honom vet iranierna ofta att Finland är ett nästan korruptionsfritt land med en ren och rik natur.
- Finland är ett ganska exotiskt land för iranierna. Vi hoppas att Palmdungen igen kommer att göra Finland litet närmare och bättre känt i Iran, säger ambassadör Harri Kämäräinen.
Med en treåring i pappas verkstad
Eila Hiltunen är mest känd för sina svetsade verk. Hennes far hade en metallverkstad som hon tyckte om att vara i.
Där började svetsarkarriären som åttaåring tillsammans med en treårig lekkamrat, berättade hon i Tv-nytt hösten 2001.

Eila Hiltunen var född i Sordavala 1922 och dog 2003 då hon var 80 år. Hon är begravd på Konstnärsbacken på Sandudds begravningsplats i Helsingfors.
Hiltunen fick Pro Finlandia-medaljen 1966, professors titel 1973 och även i övrigt erkännande på högsta nivå i Finland.
Hennes stora retrospektiva utställning på Didrichsens konstmuseum i Helsingfors 2001 hade president Tarja Halonen som beskyddare och invigdes av statsminister Paavo Lipponen.
Hiltunens mest kända verk är Sibeliusmonumentet (Passio Musicae) i Helsingfors, som hör till huvudstadens främsta turistattraktioner.
Mindre versioner av monumentet finns i Montréal och utanför FN-högkvarteret i New York.
Eila Hiltunen och Palmdungen får frimärke i Iran
Ingen annan finländsk skulptör har så många utomhusverk uppställda i utlandet som Eila Hiltunen.
Hennes verk finns förutom i USA, Kanada och Iran även i bland annat Frankrike, Italien, Tyskland och Saudiarabien.
Den restaurerade Palmdungen i Teheran avtäcks lördagen den 12 september i närvaro av en officiell delegation från Finland.
Iran planerar också utge ett frimärke med Palmdungen som motiv till Eila Hiltunens ära, uppger Finlands ambassad i Teheran.