Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Berättelse 25: "Jag skulle inte leva idag om jag inte skilt mig"

Från 2015
Uppdaterad 19.02.2016 11:55.
Bild: Yle/ Marcus Rosenlund

Jag gifte mig för 29 år sedan med en psykiskt sjuk man. Vi var gifta i 10 år och fick två barn. Sedan tog jag ut skilsmässa och flyttade till mina föräldrar. Då hade han två gånger försökt döda mig.

Före det var det en fruktansvärd psykisk misshandel han utövade på mig. Han talade om hur urusel jag var all den tid han var hemma och på sitt jobb. Han kunde sköta sitt jobb utan att någon märkte att han var sjuk i huvudet. Däremot var jag inget värd fastän jag hade fött två barn. Mina jobb var inte heller något att ha. Fastän jag började jobba hade han mig att göra allt i hemmet.

Han gjorde ingenting. Det jag gjorde var inte heller värt något. Kritiken från honom haglade över mitt huvud och sedan ville han ha sex jämt o ständigt.

När han försökte strypa mig flyttade jag. Då började det verkliga helvetet som varade i alla domstolar i regionen. Mig hade han ju underkuvad med att jag inte kunde jobba. Antingen var jag i domstolen, socialen eller någon annan instans.

Och mina barn var båda handikappade men det syntes inte utanpå. Varje kväll stod han i mörkret och tittade in på oss med mörkkikare. För jag bodde kvar i vår bostad i 12 år.

Han drev en vårdnadstvist som tog 12 år. Det gick genom alla instanser.

Jag hade och förblev sömnlös. Sover bara med medicin. Barnen är vuxna och vi har två barnbarn som inte vet att de har en morfar.

Han miste vårdnaden och jag fick ensam vårdnad om barnen. Jag har träffat hemska psykologer, socialarbetare etc. Till slut fick jag fem blodproppar, hade värk dygnet runt och till slut ville jag inte leva längre. Men då blev jag utskälld.

Jag har gift om mig med en bra man.

Jag tycker att i mitt fall fanns det ingen annan utväg än skilsmässa. Jag skulle inte leva idag om jag inte gått.

Jag var alldeles för barnslig då jag gifte mig som 23-åring. Det var församlingen som tjatade om giftermål. Mitt råd är särbo. Det är det allra bästa.

anonym kvinna

Berätta din egen historia här.

#inödochlust?