Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Carl-Göran svarvar smäckra träformer

Från 2015
Uppdaterad 03.09.2015 13:43.
Carl-Göran Österbacka i sin verkstad.
Bildtext Carl-Göran Österbacka i sin verkstad.

Under veckoslutet är det än en gång dags för den finlandssvenska konstrundan. Carl-Göran Österbacka i Korsholm är en av de 248 deltagarna som öppnar sina ateljéer för allmänheten.

Carl-Görans ateljé finns i Kvevlax och heter Svarven. Carl-Göran gör vackra prydnadsföremål i trä. Som ateljénamnet avslöjar är det svarvning han sysslar med.

- Det hela fick sin början då jag som tonåring hjälpte morfar. Då han fick sjuka händer ville han att jag skulle hjälpa honom att svarva båtrattar, berättar Carl-Göran.

Sen blev det en längre paus i trähantverket för Carl-Göran. Men på 1990-talet såg han en tidningsannons om en träsvarv och Carl-Göran bestämde sig för att göra ett nytt försök.

- Dels är det att man får fram träets strukturer, dels att få fram fina former, säger Carl-Göran då han ska beskriva fascinationen med svarvning.

Carl-Göran arbetar i både välbekanta, inhemska träslag som björk, lönn, al och lärkträd, samt i mer exotiska. På hyllorna i Carl-Görans galleri finns objekt gjorda i bland annat ungersk syren och mullbärsfikonträd. Det sistnämnda kom han över så här:

- Jag hade haft släktingar från USA på besök. Senare skickade de mig ett paket med tjugo kilo trävirke på posten.