Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Krigen i Mellanöstern hindrar 13 miljoner barn att gå i skola

Från 2015
Skolbarn i Aleppo i Syrien
Bildtext Barn köade för att gå in i en skola i Aleppo i Syrien år 2013. Redan då larmade Unicef om situationen för skolbarn.
Bild: EPA/JM LOPEZ

FN varnar att hoppet för en hel generation kan vara ute om barnen inte får återvända till klassrummen.

Mer än 13 miljoner barn kan inte gå i skola på grund av konflikterna i Mellanöstern.

I en rapport om hur konflikter påverkar utbildningen i Mellanöstern kom Unicef fram till att nästan 9000 skolor var obrukbara på grund av krig.

Rapporten berättar att många klassrum har blivit bombskydd eller vapenförråd och att barn måste ta sig förbi aktiva frontlinjer för att kunna skriva prov.

Unicef efterlyser bättre informella utbildningsmöjligheter i länder där skolor har tvingats stänga och ber att hjälpmedel till regionen riktas till utbildning.

- Det handlar inte bara om de fysiska skadorna på skolbyggnader, utan om den förtvivlan en hel generation av skolbarn känner när de ser sin framtid och sina drömmar gå i spillror, säger Peter Salama, regionalchef för Unicef i Mellanöstern och Norra Afrika.

Syrien och Jemen drabbas värst i år

Bara ifjol dokumenterade Unicef 214 attacker mot skolor i Syrien, Irak, Libyen, de palestinska territorierna, Sudan och Jemen.

I Syrien betalar utbildningen "ett enormt pris" efter fyra och ett halvt år av våldsamheter, säger rapporten.

I Syrien har var fjärde skola stängts sedan inbördeskriget började och två miljoner syriska barn har tvingats sluta sin skolgång.

I Jemen har hundratals skolor stängts sedan mars, när en koalition ledd av Saudiarabien började utföra lufträder mot Iranstödda huthirebeller som tagit kontrollen över huvudstaden Sanaa och flera andra delar av landet. Rebellerna har gjort om en del skolor till militärbaracker medan andra används som skydd för familjer som tvingats lämna sina hem.

På Gazaremsan skadades minst 281 skolor och åtta totalförstördes under det 50 dagar långa kriget mellan Hamas och Israel ifjol.