Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Frustration på Wärtsilä i Vasa

Från 2015
Markku Mannila monterar en stor dieselmaskin på Wärtsilä i Vasa.
Bildtext Wärtsilä bygger dieselmotorer till fartyg och kraftverk i Vasa. Arkivbild.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

En tiondel av de som jobbar inom det marina området på Wärtsilä i Vasa kan förlora jobbet. Nu är man trött på att vänta på samarbetsförhandlingarna, säger huvudförtroendeman Rolf Holmlund.

Det råder stor osäkerhet bland Wärtsiläs personal i Vasa, och särskilt då inom området marine solutions.

- Det är väldigt oroligt. Folk väntar och är rädda för vad som ska hända. De har ju redan väntat i snart två månader. Folk är väldigt besvikna.

De fick ett meddelande under semesterperioden och sedan händer ingenting. Det är ju som att hänga i ett löst rep, säger huvudförtroendeman Rolf Holmlund.

Huvudförtroendeman Ralf Holmlund på Wärtsilä i Vasa.
Bildtext Huvudförtroendeman Ralf Holmlund på Wärtsilä i Vasa.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Finns det folk som söker sig bort på frivillig basis?

- Visst finns det. Jag känner till några sådana, säger Holmlund.

Vd:n vill vara noggrann

Det var i juli som beskedet kom. Trots ett gott resultat för årets andra kvartal ser man viss oro inför framtiden.

Samarbetsförhandlingar ska inledas under hösten och de berör upp till 160 tjänster inom området marine solutions.

- Jag har full förståelse för att det här är en tung period för personalen. Osäkerhet är aldrig bra. Samtidigt vill vi vara väldigt noggranna när vi gör den här processen och vi vill undersöka alla möjligheter. När det gäller tidpunkten har vi inget nytt att säga. Fortfarande gäller det att vi ska inleda samarbetsförhandlingen under den tidiga hösten, säger Stefan Damlin, vd för Wärtsilä Finland.

Stefan Damlin, vd på Wärtsilä Finland.
Bildtext Stefan Damlin, vd på Wärtsilä Finland.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Kommer antalet berörda att justeras på något sätt?

- 160 personer är det som är sagt. Det är också vad vi planerar utifrån för tillfället, säger Stefan Damlin.

Jobb finns på servicesidan

Orosmolnen finns inte överallt på Wärtsilä.

- På kraftverkssidan går det helt enligt planerna för tillfället. Vår serviceverksamhet har väldigt positiv utveckling för tillfället. Där ser vi positivt på framtiden. På servicesidan har vi öppna positioner för tillfället., säger Stefan Damlin.

Men på den marina sidan är situationen alltså mer skakig. Den senaste kvartalsrapporten uppvisade goda resultat. Problemet var att förväntningarna inte var lika goda som tidigare.

- Läget är oförändrat sedan rapporten som vi gav ut efter kvartal två. Aktiviteten inom den marina industrin är väldigt låg och antalet skepp som byggs är mindre än tidigare. Det är därför som vi måste se över vår verksamhet. Vi spelar på en global marknad och måste hålla oss konkurrenskraftiga också på lång sikt, säger Stefan Damlin.

"Oljepriset ska stiga"

Med ett fortsatt lågt oljepris sinar investeringarna inom den marina branschen vilket syns i orderstocken hos Wärtsilä. Stefan Damlin tror på en förstärkning av oljepriset framöver.

- Den allmänna förväntningen är att oljepriset ska stiga. Men det dröjer. Det som har hänt sedan årets andra kvartal är till och med en liten ytterligare sänkning. Det är alltid svårt att spekulera i vartåt utvecklingen går. Oljepriset fluktuerar och det kan fluktuera starkt, säger Damlin.

Bland de 1750 personerna som jobbar inom det marina området är 1 100 tjänstemän och 650 produktionspersonal. Samarbetsförhandlingarna ska gälla båda kategorin anställda.

Frustration på Wärtsilä i Vasa - Spela upp på Arenan