Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Orbán till flyktingarna: Stanna i Turkiet!

Från 2015
Uppdaterad 03.09.2015 17:58.
Yle Nyheter TV-nytt: Ungerns premiärminister Viktor Orban förklarar Ungerns syn på flyktingproblematik - Spela upp på Arenan

Ungerns premiärminister Viktor Orbán är i dag på besök i Bryssel. Orbán kommenterade det kaotiska läget i Budapest med att konstatera att Schengensamarbetet är under hot.

Ingen kan lämna Ungern förrän han eller hon har registrerats, sade Orbán bestämt.

- Man kan inte skrika Tyskland på tågstation i Budapest och tro att man kan lämna Ungern. Utan först bör man registreras. Vi följer endast EU:s regler.

Orbán fortsatte med att säga att flyktingkrisen inte är ett ungerskt problem utan ett tyskt problem eftersom inga flyktingar vill stanna i Ungern.

- Om Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill att vi ska registrera alla flyktingar, då gör vi det.

"Rusa inte in i vårt land"

Orbán vädjade också till flyktingar att inte komma till Ungern.

- Stanna i Turkiet, stanna i Serbien, de är trygga länder. Rusa inte in i vårt land.

Orbán försvarade på en pressträff i Bryssel också det kritiserade 170 kilometer långa stängslet Ungern bygger mot Serbien. Han menar att Ungern endast följer det EU:s regelverk som stipulerar att varje medlemsland måste skydda sina yttre gränser.

- Vi bygger det för att det är nödvändigt – utan strikt gränskontroll ökar flyktingströmmarna, sade Orbán.

Orbán: Europas kristna rötter hotas

Ungerns premiärminister Viktor Orbán är känd för en strikt linje i flyktingkrisen.

I den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver Viktor Orbán i en debattartikel att strömmen av flyktingar hotar Europas kristna rötter.

Debattartikeln publicerades bara några timmar innan hans besök i Bryssel.

Europeiska rådets ordförande polacken Donald Tusk kritiserade skarpt Orbáns utspel, när de båda ledarna höll en gemensam presskonferens i Bryssel i eftermiddags.

- När det kommer till flyktingkrisen hör det till de kristna värderingarna att visa solidaritet. Det spelar ingen roll vilken ras, nationalitet eller religion flyktingar representerar, sade Tusk.

Viktor Orbán ville inte kommentera frågan på presskonferensen.

Diskussion om artikeln