Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

En kåsa med renat, tack!

Från 2015
Olika sätt att rena vatten
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Drick ofta, drick tillräckligt! Du gör av med mer vätska än du kanske tänkt, och så fort du börjar darra lite på händerna eller känner av en lätt huvudvärk så har du inte nog med vätska i kroppen.

En vuxen människa behöver dricka ungefär 2-3 liter per dag, lite mer om du utsätter dig för fysisk aktivitet, så som vandring.

Kilpisjärvi.
Bildtext Sjö och bäck i fjällen
Bild: Yle/Joakim Lax

Beroende på var du rör dig så behöver du inte nödvändigtvis bära med dig all vätska. Mycket finns att få från naturen. Fjällbäckar erbjuder friskt och klart vatten utan att du behöver rena det, men det skadar aldrig att vara på den säkra sidan.

Du kan ta med dig en pump som filtrerar vattnet samtidigt som du fyller flaskor och kärl. Det finns sugrör med filter, vattenreningstabletter som dödar bakterierna (och vid felaktig användning även din tarmflora) samt “pennor” med ultraviolett ljus som enligt tillverkaren tar bort 99,999% av alla bakterier och virus.

vattenreningstabletter
Bildtext Tabletter steriliserar vatten.
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Naturligtvis går det bra att koka vatten också för att få det rent. Stora bubblor i två till tre minuter gör vattnet sterilt. Däremot tar det inte bort stora partiklar, otrevlig färg eller smak. Filtrera vattnet så gott det går innan.

Det viktigaste att tänka på är att undvika stillastående vatten eller vatten som kan finnas i närheten av odlingsmark eller djurhagar. Industrianläggningar, sophanteringsstationer eller gruvområden är naturligtvis inte heller bra.