Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stella Jonasson från Rödluvan till sångerska och shaman

Från 2015
Uppdaterad 04.09.2015 12:58.
Stella Jonasson som "shaman" vid Borgå å
Bildtext "Shamanen" Stella Jonasson
Bild: Yle/Sune Bergström

Stella Jonasson funderade länge på vad hon ska bli när hon blir stor tills det slog henne att hon ju ska syssla med det hon kan - musik!

Före det jobbade hon som däcksman på J L Runeberg, som skogshuggare, varvsarbetare, båtpostiljon och lärare bland annat.

- Jag funderade om jag ska bli "mökkitalkkare" eller starta ett växthus men så kom jag på - nä men hej, jag kan ju bli sångerska!

Rödluvan blev mitt genombrott

Stella berättar att hon och hennes talanger blev upptäckta av hennes lärare Bo Wadenström i Salpar lågstadium i Sibbo. Stella hörde till de första Pörtöbarnen som gick i skola i Sibbo efter att skolan i Pörtö hade stängt.

- Jag har åkt till skolan från Pörtö med vanlig båt, med isbrytare, hydrokopter och snöskoter.

Stella drar sig till minnes sitt första offentliga uppträdande i skolan.

- Vi spelade pjäsen Rödluvan i skolan och jag blev hemskt förvånad när jag fick spela Rödluvan och sjunga. Det var då som Bo Wadenström upptäckte mig.

Sjöng innan jag kunde tala

Stella berättar att hennes mamma var mycket förvånad när Stella kunde sjunga innan hon kunde prata.

- Jag sjöng som en vuxen, jag har aldrig sjungit som ett barn säger mamma.

Stella började egentligen med klassisk musik i Lärkkulla. Hon kom in vid operalinjen i Stockholm men knutor på stämbanden gjorde att hon efter en tid fick sångförbud.

- Jag blev så besviken på det här att jag inte sjöng på flera år tills en väninna frågade "Hej, har du funderat på att börja med visor?"

Det tog en tid innan Stella märkte att väninnan hade helt rätt. Visor ligger mycket närmare en skäribo än klassisk musik.

Dansband?

Jag gick över till lättare musik och flyttade till Forsby i Pernå. Där träffade jag Tomppi Grönqvist i butiken. Han sade "Hej kanske vi ska starta ett band tillsammans".

Det var så Stella & Streamline kom till. Gruppen låg 25 veckor på Vegalistan med låten "Mitt hav".

Östnyländska nyheter

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan