Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flyktingkaos i Ungern - tåg stannades

Från 2015
Uppdaterad 03.09.2015 20:46.
Yle Nyheter TV-nytt: Desperata flyktingar i Budapest - Spela upp på Arenan

Ungerska polisen stannade ett tåg som transporterade flyktingar strax efter avfärd från Budapest. I Budapest har situationen blivit lugnare vid tågstationen Keleti.

Eftersom Ungern avbrutit utlandstågtrafiken försökte människorna ta sig med tåg till staden Shopron invid den österrikiska gränsen.

Polisen uppmanade flyktingarna att gå av vid staden Bicske, drygt 30 kilometer västerut från Budapest, där det finns en flyktingförläggning, rapporterar Reuters.

Tåget står nu på stationen i staden Bicske där människor bankar på tågfönstren och ropar slagord som "No camp, no camp - för att de inte vill hamna i den närliggande flyktingförläggningen. Flera uppges också ha ropat namnen på de länder de kommer ifrån samt det land de vill ta sig till. Det rör sig oftast om Tyskland.

Flera tiotals satte sig också på tågskenorna och polisen har gripit flera flyktingar som protesterat. Ett dussintal människor uppges ha flytt från platsen.

Ett femtiotal poliser fanns på plats på torsdagseftermiddagen och de omkring 200-300 flyktingarna ombord bussas till flyktinganläggningar.

Polisen har krävt att alla journalister omedelbart lämnar stationsområdet, rapporterar Reuters.

Kaos i Budapest

Järnvägsstationen Keleti i Budapest var tidigare i dag full med desperata flyktingar. Yles reporter på plats Pauli Lahti beskrev det som ett smärre mirakel, med tanke på det stora antalet människor, att våldsamheter inte bröt ut.

Lahti sade att flyktingarna steg på tre tåg som fanns på stationen. Personalen försökte säga att tågen inte är på väg till Tyskland eller Österrike, dit flyktingarna vill ta sig, men människorna vägrade att lämna tågen.

Situationen på Keleti normaliserades ändå senare i dag.

Avbruten utlandstrafik

Det ungerska järnvägsbolaget har avbrutit utlandstrafiken.

Folk började strömma in på tågstationen då polisen överraskande lämnade sina positioner i morse.

Flyktingarna stormade tåg och nyhetsbyrån Reuters rapporterade om kaotiska scener där människor försökte få sig och sina barn in på ett tåg.

Enligt ett uttalande från det ungerska järnvägsbolaget går det ändå inga direkttåg till Västeuropa från Keleti-stationen. Meddelandet lästes upp på ungerska.

Kring 2 000 flyktingar slängdes på tisdagen ut från stationen. Ungern har sagt att de inte kan resa vidare på grund av EU-regler.

Flera flyktingar försöker ta sig vidare till Österrike och Tyskland. Polischefen i Österrikes huvudstad Wien sade på torsdagen att det inte finns några planer på att registrera de flyktingar som kommer utan de får ta sig vidare från Wien.