Lyckligt gift men kär i en annan
Att bli förtjust i någon annan trots att man lever in ett parförhållande är vanligt. Förälskelser utanför parrelationen diskuteras också i de skilsmässoberättelser som kommit till Svenska Yles satsning #inödochlust.
Enligt en engelsk studie är var femte egentligen förälskad eller har varit förälskad i någon annan än den egna partnern. Det gäller även par som anser sig vara lyckliga i sitt förhållande. Bland dessa lyckliga par var drygt hälften förtjusta eller hade varit förtjusta i någon annan.
Numera pensionerade familjerådgivaren och parterapeuten Leif Westerlund har hunnit möta många, många par under sina dryga 26 år på familjerådgivningen i Vasa. Att man blir förälskad, förtjust, attraherad, kär i någon annan trots att man lever i en lycklig parrelation kan hända de flesta, och då gäller det att hålla huvudet kallt och reflektera över det som händer.
- Det kan vara så att det egentligen är själva känslan av att vara förälskad som man är förälskad i, att personen det gäller egentligen har en underordnad betydelse, säger Leif.
Viktigt med självkännedom
Orsakerna varför vi trillar dit trots att vi är lyckliga med vår partner, varierar. Det kan hända att förälskelsen har en lång förhistoria, att vi vacklar i våra livsval, att vi är uttråkade, att vi söker bekräftelse.
- Vi är alla olika, men nog kan man generellt säga att vi i alla fall någon gång under ett långt liv tillsammans känner oss attraherade av någon annan, säger Leif.
Det är då det gäller att ha verktygen i skick. Att ha självkännedom och inse att det är en känsla som man inte bör agera enligt, för man vill inte äventyra det man har.
- Vi kan uppleva de här känslorna på avstånd, lite som en dröm. Men vi är trygga i den relation vi lever i och har inte som avsikt att förstöra det, säger han.
Se upp på jobbet!
Det är oftast på arbetsplatsen som förälskelsen slår till. Det är även vanligt förekommande att en kompis eller ett ex kan väcka förälskelsekänslor hos den som redan är gift. Enligt den engelska studien är det dock få som sist och slutligen följer sin känsla och lämnar sin partner. De som inte kan kontrollera sin lust kanske är otrogna vilket i sin tur leder till en äktenskapskris eller skilsmässa.
Om man får tro studien så är det männen som oftare får känslor för någon annan än partnern, men de tar å andra sidan oftare itu med saken och väljer då endera att stanna kvar i äktenskapet eller skiljas och inleda en ny relation.
Både i nöd och i lust
Då attraktionen eller förälskelsen drabbar en handlar det om att välja: förhåller jag mig coolt till det hela eller väljer jag att ge efter för frestelsen?
#inödochlust
Läs alla berättelser om separationer här
Berätta din historia
Myter om skilsmässor - sant eller falskt?
På Åland och i Österbotten håller man ihop
Funderar du på parterapi?
Fler söker och får parterapi
Så här skiljer du dig
Medling i tid istället för kronisk konflikt
Lyckligt gift men kär i en annan
Otrohet är det största hotet
- Kärlek är en viljehandling. Vi väljer varandra i nöd och lust, inte bara i lust. Det handlar om att förbinda sig till den relation man har oavsett om det gäller yrke, bostad eller kärlek, säger Leif.
Finns det då något slags ”vaccin” mot att drabbas av en plötslig förälskelse?
- Det finns så klart inga hundraprocentiga garantier, men en öppen och ärlig kommunikation är nog det viktigaste. Sedan skall man inte heller glömma bort att skämma bort och överraska varandra då och då, för att undvika tristessfällan, säger Leif.
Relationscheck
Leif föreslår att man regelbundet gör bokslut i sin parrelation, alltså att man summerar och sammanfattar och pratar igenom sin relation, även fast den är stabil och trygg. Och skulle man ändå trilla dit, men lever i en trygg och ärlig relation så att man kan berätta för sin partner vad som hänt. Det kan vara en välbehövlig "wake up call" som gör att man blir mera uppmärksam och rädd om sin parrelation.
- Men det är ju inte så lätt, varken att berätta eller att få höra det heller för den delen. Det kräver att grunden man står på är stabil och att kommunikationen fungerar och är ärlig, säger han och understryker att det krävs mycket jobb i relationen efter något sådant.
Leifs tips ifall du drabbas av en ofrivillig förälskelse är alltså att reflektera över varför det hänt just nu. Rannsaka dig själv och agera inte på känslan som drar iväg med dig.
- Om man känner sig själv väl och vet hur man fungerar känslomässigt, kan man förhålla sig sakligt till förälskelsen, säger Leif.