Malax nästa stora inom dansfilm?
Under ett förlängt veckoslut har ett femtontal dansare, filmare, koreografer och regissörer samlats på Malakta i Malax för att testa olika saker - och diskutera massor. Slutresultatet är inte det viktiga, utan fokus ligger på processen och att hitta former för samarbete.
Dansfilmerna är poesi
Jukka Rajala-Granstubb medger att dansfilm är en ganska marginell genre. Han jämför dansfilm med litteraturen - om spelfilmer är romanerna, så är dansfilmer poesin. Men ända från filmkamerans barndom har man filmat dansare, man har velat föreviga rörelserna på film. Och tänk bara på de stora musikalerna med Fred Astaire och Ginger Rogers.
Workshoppen går ut på att deltagana får pröva på både bekanta och nya uppgifter kring att göra dansfilm. En koreograf kan få ställa sig bakom kameran, en filmare kan få ställa sig framför kameran och så vidare.
Svårbegriplig nutidsdans
Nutidsdans kan vara svår att förstå, men med hjälp av filmmediet är det lättare att leda publiken och hjälpa den att förstå dansen.
-När vi gör en dansfilm styr vi betraktarens öga. Vi förstår vokabulären som dansare använder, hur de uttrycker den via sin kropp, känslomässigt och intellektuellt, säger Malene Millar och Philip Szporer.
Via kameran omtolkas dansen för filmduken. Betraktarens uppmärksamhet kan styras till dansarens händer, när de är det viktiga. Kameran kan också följa med i dansen, så att den blir en partner i dansen.
- Det är viktigt för oss att med hjälp av dans på film få folk att börja fundera på hur de använder den egna kroppen för att uttrycka sig. Här kan riktiga aha-upplevelser uppstå när det tänder till mellan publiken och dansen, säger Malene Millar och Philip Szporer.
Försöker skapa nätverk kring dans
I fyra år har Jukka Rajala-Granstubb jobbat för att etablera den workshop som går under namnet Malakta Dancefilm Lab.
- Det som vi försöker bygga upp här är ett internationellt nätverk med samarbetspartners runt om i världen. Vi vill skapa ett namn som står för hög kvalitet när det gäller workshoppar kring dansfilm, säger Jukka Rajala-Granstubb.
Nytt för i år är att Malakta också inlett residensverksamhet. Efter att den egentliga workshoppen är avslutad stannar konstnärer från Hongkong, Nederländerna och Sverige kvar för att jobba vidare med de filmidéer och utkast som arbetats fram.
