Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Svart häst kan dyka upp som ny kommundirektör"

Från 2015
Uppdaterad 17.09.2015 13:27.
Flaggor med Kimitoöns vapen.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Spekulationerna kring kommundirektörsvalet i Kimitoön är i full gång.

Fullmäktigeledamot Rune Friman (Fri samverkan) tror att en ny kandidat, en så kallad svart häst som inte har sökt tjänsten, dyker upp då fullmäktige ska fatta beslut i frågan.

- Min personliga åsikt är att vi kommer att se den hästen. Om jag har förstått vinkarna rätt så faller ingen av de tre kandidaterna delar av SFP i smaken, säger Friman.

"Ett drömjobb"

Yle Åboland ringde upp några kända profiler för att höra vilket intresset för posten som kommundirektör är.

Stefan Långström, HR manager på Forcit och tidigare kommundirektör för Västanfjärd och Dragsfjärd, säger sig ha fått förfrågan "av personer på byn" om han är intresserad av jobbet.

- Men jag är inte tillgänglig, även om arbetet i sig är intressant, säger Långström.

Gilla Granberg, verksamhetsledare på Marthaförbundet och tjänstledig utvecklingschef för Kimitoön, konstaterar rätt fort att hon inte är en svart häst.

- Visst skulle det vara ett drömjobb men det är inte aktuellt, säger Granberg.

Granberg tror liksom Rune Friman att det är möjligt att en ny person kan dyka upp på slutrakan ifall en gruppering i fullmäktige bestämmer sig för att föra fram ytterligare en kandidat.

- Själv tycker jag att det skulle vara konstigt med en kommundirektör som inte har stark svenska i en kommun där 71% av invånarna är svenskspråkiga. Kanske den svarta hästen finns bland fullmäktigeledamöterna eller bland mina gamla kolleger, funderar Granberg.

Fredrik Laurén som är fullmäktigeledamot för SFP i Kimitoön och personalchef vid Kårkulla samkommun vill inte kommentera frågan närmare.

Är du tillgänglig om man föreslår dig?

- Jag förhåller mig neutralt till det här och har inget behov av att kommentera frågan varken åt det ena eller andra hållet just nu. Vi ska låta processen ha sin gång. Fullmäktige är det slutliga organet som fattar beslutet, säger Laurén.

Lada på åker.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Fullmäktigeledamot Michael Oksanen (SFP) är inte tillgänglig.

- Jag har blivit tillfrågad, men jag tackar fortfarande nej, säger Michael Oksanen.

Klas Nyström, blivande ekonomichef vid Yrkeshögskolan Arcada och tidigare kommundirektör för Dragsfjärd är inte heller tillgänglig.

- Visst funderade jag på saken för ett halvt år sedan men nu byter jag snart jobb och saken kommer inte på fråga, säger Nyström.

Allt är ännu öppet

Så länge allt är öppet är det fritt fram att anmäla intresse för jobbet som kommundirektör i Kimitoöns kommun. Det säger Inger Wretdal (SFP), ordförande för Kimitoöns kommunfullmäktige och en av de fem personer som sitter med i kommunens rekryteringsgrupp.

Tre personer genomgår som bäst lämplighetstest och resultaten från testen klarnar nästa vecka. De tre kandidaterna är Mika Mannervesi, utvecklingschef i Salo, Anneli Pahta, förbundschef för Finlands social och hälsa och Päivi Vauhkonen, ekonomi- och förvaltningsdirektör i Sodankylä.

På frågan om Svenska folkpartiet på slutrakan kommer att presentera en kommundirektörskandidat som inte varit del av den offentliga rekryteringsprocessen, svarar Wretdal att processen lever ända tills beslutet om en ny kommundirektör är fattat.

- Det finns inte en svart häst. Att det från Svenska folkpartiets sida skulle finnas just en, två eller tre svarta hästar - det kan jag inte säga, det spekuleras säkert kring olika namn, säger Wretdahl.