Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

En nostalgitripp för mogen publik

Från 2015
Uppdaterad 04.09.2015 10:29.
Foto från Revy à la Ahlfors.
Bildtext Sex kända Lillan-profiler i nya skepnader.
Bild: Henrik Schütt

Revyn har av tradition haft en stark ställning på Lilla Teatern i Helsingfors. I år fyller teatern 75 år och firar bl.a. med Revy à la Ahlfors, ett urval klassiska revynummer ur Bengt Ahlfors omfattande produktion. Men inte ens det klassiska är evigt. Uppsättningens största giv är de många musiknumren i nya arrangemang.

” Aj, minns du den där...?” I bänkraden bakom mig studerar två kvinnor ivrigt programbladet. Med imponerande exakthet minns de precis vilka revyer de olika numren är hämtade ur och vem som spelade vad när det begav sig.

Vi andra kan kanske inte skryta med lika gott årtalsminne men det finns mycket vi känner igen ändå i det material regissören Marcus Groth valt ut.

Viggaren på Ekbergs kafé, kverulanten med den krympande toapappersrullen, vänsterprasslarna i relationssoffan, idel gamla bekanta. Och har vi inte sett dem förr känns de bekanta ändå. Den Ahlforska stilen är omisskännlig.

Personligen har jag oftast uppskattat hans spetsfundiga raljans mest när han dykt ned i dagspolitik och aktuella samhällsfenomen, det är också då revyn som genre i regel fungerar bäst.

Men dagsaktualiteter åldras fort och för ett urval i efterhand gäller andra principer. Revy à la Ahlfors följer samma recept som författaren själv använde i retrospektiven Ahlfors bästa för femton år sedan.

Tyngdpunkten i uppsättningen ligger på musiknummer som klarat tiden bättre än dialogerna.

Välkända sånger i nya arrangemang

Många av sångerna är i dag moderna klassiker. Gamla revynummer som Har du visor min vän, Vilka sånger ska jag sjunga eller Ellen Sjölund lever idag sitt eget självständiga liv och somliga av dem har vi kanske rentav hört några gånger för mycket.

Det fräschaste med den här uppsättningen är att den ofta fungerar som öronborste.

Foto från Revy à la Ahlfors på Lilla teatern.
Bildtext Vuokko Hovatta i ett av musiknumren.
Bild: Henrik Schütt

Orkestern består av en trio ledd av pianisten Kaisa Kulmala som också står för alla arrangemang. Hennes lek med olika stilarter ger sångerna ett nytt lyft samtidigt som hon påpassligt utnyttjar allt det musikaliska kunnande som finns i ensemblen.

I Sixten Lundbergs tolkning av Måsundring t.ex. passerar decennierna och uttolkarna revy i parodisk snabbspolning för att slutligen landa i kvällens häftigaste final med Niklas Häggblom på vinande elgitarr.

Och när tolkningarna är tillräckligt frifräsiga övertygar också de som inte är utpräglade sångbegåvningar. Jag hade egentligen gärna unnat också en säker sångare som Vuokko Hovatta något nummer där hon hade fått brassa på lite i stället för att hänvisas bara till det sköraste materialet.

Men där sångerna än i dag ställvis drabbar oss med sina underfundigheter eller hudlösa reflektioner kan inte detsamma sägas om de insprängda sketcherna.

Brännvinsdoftande knipslugheter och pliktsex

Knipslug bondlogik med brännvinsdoft bland snörpiga damer på kaféet eller barskt framkommenderade samlag med främlingar i befolkningsökningens namn har väl någon gång i tiden kittlat publiken med sin oblyga frankhet. Men det är länge sedan.

I dag fungerar scenerna på sin höjd som kära återseenden för nostalgiker och vaga ekon av svunna tiders scenkonventioner och tidsanda för andra.

Mer än så gör Revy à la Ahlfors egentligen inte heller anspråk på.

Den här kavalkaden är en jubileumskaramell till dem som följt teatern genom åren och en hyllning till dem som satt sin prägel på teatern. I små mellanvinjetter trollar skådespelarna fram snabbporträtt av kända Lillan-profiler.

Pia Runnakko gör en fenomenalt släpig Vivica Bandler, Sixten Lundberg talar med Lasse Pöystis röst, Jonna Nyman med Birgitta Ulfssons. Och med på ett hörn finns förstås också Asko Sarkola i Niklas Häggbloms skepnad och två älskade skådespelare, Elina Salo och Ritva Valkama, under Åsa Wallenius och Vuokko Hovattas maffiga peruker.

Att de trivs i sina roller är uppenbart. Och någon sällsynt gång nuddar satiren också lite grann vid vår egen tid.

Var världen bättre förr?

Separatisten som drömmer om ett självständigt Brändö välkomnar t.ex. gärna flyktingar, men bara om det handlar om svinrika skatteflyktingar, förstås ...

Och åttiotalsyuppien som förbannar sin hårda barndom då sextiotalistföräldrarna vältrade sig i sitt världssamvete påminner oss kanske om hur vi landat i dagens samhällsklimat.

Jag är säker på att killen själv gör karriär inom politiken i dag.

Men det dominerande intrycket är nog att retrospektiver oftast gör både gamla revyer och det förflutna de skildrat en björntjänst. Under kvällens lopp hinner jag många gånger undra om världen för några årtionden sedan verkligen var så naiv och oskuldsfull som den ter sig i den här kavalkadens backspegel.

Det var den naturligtvis inte. Men av det som verkligen skavde i samhället syns inte mycket när dagsaktualiteterna skalats bort och skärpan bleknat.

Mer om ämnet på Yle Arenan