Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mord i Umeå blev populär ballad

Från 2015
Uppdaterad 04.09.2015 13:11.
En hand håller i en kniv
Bild: Yle/Arja Lento

Vad var det riktigt som hände på skjutfältet i Umeå år 1902? Mårten Holm blev intresserad av fallet då han lyssnade på en 78-varvare med Margareta Kjellberg som sjunger låten Umeåmordet, en inspelning gjord år 1951.

Efter lite forskning har jag fått fram att texten är skriven av författaren Kristina Bergström, redan samma år då mordet ägde rum. Bergström fick ihop tretton verser genom att läsa det som skrevs om mordet i tidningarna. Umeåmordet finns också i andra versioner med andra namn - pseudonymen Lapp-Lisa (egentligen Anna-Lisa Öst) har sjungit den som Västerbottenvisan.

Vad var det egentligen som hände?

Är det en skröna? Nej. Det var ett kärleksdrama som involverade Lars-Erik Larsson, född 1877 i Gävle, och Thora Dahlén, född 1883 i Sundsvall.

Kärleken hade börjat tyna bort. På valborgsmässoafton skulle Lars-Erik stänga ett tält på skjutbanan och bad om hjälp av Thora, som då uppenbarade sig tillsammans med boktryckareleven Evald Sjöblom. Lars-Erik fattade tag i Thoras kläder och drog henne till sig och högg på samma gång Evald med en stor kniv i underlivet. Därefter tilldelade han Thora fyra knivhugg i bröstet, ett av dem trängde igenom hjärtat. Då Lars-Erik insåg vad han gjort högg han sig själv till döds, inte bara en utan åtta gånger.

Evald Sjöblom flyttade till Stockholm

Evald klarade sig dock med livet i behåll och lär ha begett sig självmant till polisstationen där föll ihop på golvet. Poliserna hjälpte honom till lasarettet där såren syddes och efter en månad var han helt återställd. Några år senare flyttade han till Stockholm. Vad som hände Evald senare i livet berättar inte historien. Men händelsen har levt vidare i Västerbotten och berättats i många olika versioner, den ena värre än den andra.

Du kan läsa mera om Umeåmordet här.

Umeåmordet kan höras i Kaffekvarnen lördag 05.09.2015 kl. 14.06 och måndag 07.09.2015 kl. 23.00 och via arenan.yle.fi.

Mer om ämnet på Yle Arenan